Išgėrę prie vairo dar sėdame drąsiai: kreipiasi į tuos, kurie po šventės jaučiasi gerai

  • Teksto dydis:

Žolinė ne visiems baigėsi džiugiai. Štai Vilniaus Laisvės prospektu važiavęs vairuotojas turbūt nesitikėjo būti sustabdytas. Pirmas pūtimas į alkotesterį ir nemalonus rezultatas – 1,18 promilės. Antru pūtimu rezultatas buvo šiek tiek mažesnis. Vairuotojas teigė vakar dieną išgėręs tris alaus, tačiau kitą dieną, kaip sakė pats, jautėsi gerai, todėl sėdo prie vairo. Tai vairuotojui kainuos apie tūkstantį eurų, praneša LNK.

Neatsakingų vairuotojų daugėja. Pernai per visus metus dėl neblaivių vairuotojų žuvo penki žmonės, o šiemet vien per pirmą pusmetį tokių jau keturi.

„Pastaraisiai metais neblaivių vairuotojų nustatoma dešimtys tūkstančių. Šį pirmą pusmetį turim jau 4822 neblaivius vairuotojus“, – sakė kelių policijos 1-ojo poskyrio viršininkė Inga Šablinskienė.

Po Žolinės ilgąjį savaitgalį policijos pareigūnai dirbo sustiprintu režimu, įvairiuose Lietuvos miestuose tikrino vairuotojų blaivumą.

„Ne, kai negeri, viskas gerai“, – paklaustas, ar nebaisu būti taip sustabdytam, atsakė vairuotojas.

Į reidą pakliuvo ir vairuoti dar tik besimokantys. Pradedančiųjų vairuotojų alkoholio koncentracija negali viršyti nulio promilių. Turintiems daugiau nei dviejų metų stažą leidžiama vairuoti su ne didesne nei 0,4 promilės alkoholio koncentracija. Tačiau policijos pareigūnai įspėja nerizikuoti.

„Jei turi nors menkiausią signalą, kad neturi sėsti prie vairo, tai, kaip ir sakau, vienintelis policijos ir visos visuomenės tikslas yra eliminuoti tokius žmones, neleisti, netoleruoti“, – kalbėjo I. Šablinskienė.

Policijos pareigūnai rekomenduoja automobilyje turėti vienkartinių alkotesterių, kuriuos reidų metu nemokamai dalija vairuotojams. Anot specialistų, jeigu daugiau vairuotojų prieš sėsdami prie vairo pasitikrintų blaivumą, tai užkirstų kelią nelaimėms.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Svarbu, kad žmonės prisiimtų atsakomybę ne tik už save, bet ir už aplinkinius. Netgi po sunkaus vakarėlio, kitą dieną verta įsitikinti, kad esi blaivus prieš sėdant prie vairo. Tai užtruktų tik dvi minutes“, – sakė „Testeros“ pardavimų plėtros vadovė Sigita Kniūkštienė.

Įprastai alkoholis iš žmogaus organizmo pasišalina per mažiausiai dešimt valandų.

Labai retais atvejais alkoholis pašalinamas greičiau nei per dešimt valandų.

„Man užtenka aštuonių valandų, bet mano tėčiui reikėjo visos paros. Priklauso nuo organizmo“, – pasakojo vienas vairuotojas.

„Labai retais atvejais, tik esant dideliai alkoholio tolerancijai ir turint daug alkoholį skaidančių fermentų, alkoholis pašalinamas greičiau nei per dešimt valandų“, – akcentavo šeimos gydytojas Irmantas Aleksa.

Net ir kitos dienos rytą žmogus gali būti mieguistas, jo koordinacija sutrikusi.

„Koordinacija sutrinka nuo 0,2–0,3 promilės. Iš tikrųjų koordinacijos ir reakcijos sutrikimai gali pasireikšti išgėrus minimalų kiekį alkoholio“, – pridūrė I. Aleksa.

„Vieningas visų atsakymas būna, kad jaučiasi gerai net ir vieną taurę išgėrę, tačiau neįvertina savo fiziologinių galimybių. Visuomenės tikslas turėtų būti vienodas, kad visi vairuotojai būtų blaivūs prie vairo. Tai turi būti vienintelė taisyklė“, – kalbėjo I. Šablinskienė.

Per šį pusmetį daugiausiai eismo įvykių dėl neblaivių vairuotojų kaltės užfiksuota Vilniaus apskrityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
Kodėl nerašo kad dėl blaivių vairuotojų avarijos skaičiuojamos šimtais? Rado būdą pasipelnyti iš dorų bet t truputį šampano ar alaus išgėrusių vairuotojų.

Anupras

Anupras portretas
Neisgeres nemoku vaziuoti visko bijau, o kaip 0,7 susipurtau tai viskas mano visada pirmas is vietos prie sviesoforo

Petras

Petras  portretas
Geriau perstų už vairo būtų saugiau
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių