Teismas: Šeimų sąjūdžio renginys prie Seimo galėjo vykti

Šeimų sąjūdžio 2021-ųjų rugsėjo 10-ąją planuotas renginys prie Seimo galėjo vykti, trečiadienį nusprendė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

Teismas paliko galioti 2021 metų spalio pabaigoje Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) priimtą sprendimą, atmetė Vilniaus savivaldybės administracijos apeliacinį skundą.

„LVAT teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas tinkamai įvertino byloje surinktus įrodymus bei nustatė teisiškai reikšmingas aplinkybes bylai išspręsti, teisingai pritaikė ginčo teisinius santykius reglamentuojančias materialiosios teisės normas, o atsakovo apeliacinio skundo argumentai nepaneigė pirmosios instancijos teismo išvadų pagrįstumo ir teisėtumo. LVAT skundžiamą pirmosios instancijos teismo sprendimą paliko nepakeistą, o apeliacinį skundą atmetė“, – nurodė teismas.

Ankstesniu VAAT sprendimu konstatuota, kad teisė į susirinkimų laisvę yra fundamentali teisė demokratinėje visuomenėje, ji gali būti ribojama tik kai siekiama užkirsti kelią viešosios tvarkos pažeidimams ar nusikaltimams, apsaugoti žmonių sveikatą ar moralę, kitų asmenų teises ir laisves.

Anot teismo, savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas buvo grįstas ne objektyviais faktais, skaičiavimais, specialistų tyrimais ir panašiomis priemonėmis gautais duomenimis, o iš esmės abstrakčiais argumentais, prielaidomis, samprotavimais, t. y. subjektyvaus pobūdžio vertinimais arba mažareikšmiais galimais įstaigų veiklos sutrikimais.

„Teisme Vilniaus miesto savivaldybės administracija neįrodė, kad grėsmė yra tokia didelė, kad būtų neįmanoma užtikrinti visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos, todėl pareiškėjo skundas buvo patenkintas“, – tuomet nurodė VAAT.

Lietuvos šeimų sąjūdis siekė rugsėjo 10 dieną surengti daugiatūkstantinį mitingą prie Seimo dėl numatomų ribojimų imuniteto COVID-19 neturintiems asmenims, dėl partnerystės įteisinimo vienos lyties asmenims ir kitais klausimais.

Vilniaus miesto savivaldybė iš pradžių suderino tokį prašymą, tačiau po 2021-ųjų rugpjūčio 10-osios riaušių prie Seimo po dieną vykusio mitingo nutarė jį peržiūrėti. Nutarta, kad tokiam dideliam mitingui prie parlamento nepakanka vietos, be to, atsižvelgta į Valstybės saugumo departamento perspėjimą apie galimas grėsmes valstybės ir visuomenės saugumui bei viešajai tvarkai.

Vilniaus savivaldybė leidimo 2021 metais birželį turėjusio vykti Šeimų gynimo maršo renginiui prie Seimo ir Vyriausybės taip pat neišdavė.

Tuometinis sostinės meras Remigijus Šimašius sakė, kad leidimas neišduotas, nes tai yra „politinis festivalis“, o jo dalyviai, kaip parodė pirmasis renginys, nesilaiko karantino reikalavimų.

LVAT pernai lapkritį nusprendė, kad savivaldybė leidimo 2021-ųjų birželį planuotam renginiui neišdavė teisėtai ir panaikino šio renginio organizatoriams palankų žemesnės instancijos teismo sprendimą.

Šį mitingą organizatoriai surengti planavo praėjus lygiai mėnesiui po 2021-ųjų gegužę vykusio „Didžiojo šeimų gynimo maršo“.


Šiame straipsnyje: Šeimų sąjūdisSeimasrenginys

NAUJAUSI KOMENTARAI

advokatas

advokatas portretas
kur parasyta ,kad draudziamos kokios tai Tautos eitynes ?

Tai kad

Tai kad portretas
Didžiausi bledūnai šeimų maršą rengia. Reik įvardint sovietinio aktyvo šeimą kremliaus šunys gina

Tai

Tai  portretas
Buvo Lr konstitucijos pazeidimas ir zmogaus teisiu pazeidimas tik klausimas ar tai rupi Vilniaus LGBt benduomenei?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių