Tualetas – šiukšlių dėžė: lietuviai į kanalizaciją nuleidžia ir agurkus, ir striukes

Gyventojai įvairiomis atliekomis atsikrato paprasčiausiai nuleisdami jas į unitazą, tačiau nuleistos šiukšlės niekur nedingsta. Vilniaus vandenys pastebi, kad žmonės ir toliau į kanalizaciją pila šiukšles. Tarp randamų šiukšlių ne tik maistas, bet ir plaktukai, telefonai, striukės ar net kilimai.

Vilniaus vandenų darbuotojo įprasta diena – nuotekų sistemos valymas. Specialia technika iš vamzdynų išstumiamos įvairios atliekos. Jeigu tai nebūtų daroma profilaktiškai, didelė tikimybė, kad jūsų vonioje viskas iškiltų į paviršių.

„Žmonės skambina ir sako: užsikišo kanalizacija, ten viskas kyla – ateikite ir išvalykite. Ir tada randame agurkų“, – pasakojo „Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius. 

Tiesa, randami agurkai tik ledkalnio viršūnė.  

„Buvome radę ir mobilių telefonų, kažkokių įrankių, plaktuką, netgi striukę“, – prisiminė „Civinity“ regiono vadovas Deividas Karalius.

Žmonės skambina ir sako: užsikišo kanalizacija, ten viskas kyla – ateikite ir išvalykite. Ir tada randame agurkų.

Vilniaus vandenų valymo įrenginiuose mechaniniu būdu iš nuotekų išvaloma iki 80 tonų atliekų: sauskelnių, higieninių įklotų, ausų krapštukų. Per metus tai sudaro beveik 900 tonų. Skaičius kasmet didėja.

„Naujų klientų pas mus pastoviai daugėja, tai natūraliai daugėja ir atliekų. Esminio pokyčio nepajutome, kaip rinkome atliekas, kurių negalima mesti, taip ir renkame“, – teigė „Vilniaus vandenų“ gamybos tarnybos vadovas Viktoras Matonis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Atliekomis užsikimšę vamzdynai – ne vieno miesto problema. Avarinės situacijos kyla susidarius didžiuliam kiekiui atliekų, kai vanduo negali pratekėti. Senesnių vamzdynų sistemos ilgainiui trūnija ar net suskyla.

„Tie namai, kurie statyti prieš 60–70 metų, tos senos inžinerinės sistemos, nuotekų vamzdynai, galbūt kai kuriose vietose jie ir nesandarūs“, – pripažino Vilniaus savivaldybės laikinasis energetikos skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas. 

Senesnės statybos namuose vamzdžių skersmuo yra mažesnis, per ilgalaikę eksploataciją tie vamzdynai užsineša.

„Į tualetą galima nuleisti tualetinį popierių, kuris tam skirtas. Visa kita turi keliauti į atliekų surinkimo indus. Jeigu turime aliejų, riebalus, tai reiktų pilti į stiklainius“, – priminė V. Matonis.

Vilniaus vandenų apklausa parodė, kad beveik 41 proc. apklaustųjų į nuotekas nemeta jokių atliekų, tačiau 46 proc. išpila kepimo aliejų ir kitus riebalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl būtent lietuviai

Kodėl būtent lietuviai portretas
Privežė visokių spalvų aborigenų, kurie net nežino kas ta kanalizacija ir kaip tuoletu naudotis

Kunigas su botagu

Kunigas su botagu portretas
Tai...,kad kapinėse visas vietas vakseriai užėmę ir dar eilė į priekį rezervuota.Antivakseriai,kaip gyveno,taip ir gyvena,toliau vakserius varydami į paranoją.

>labai idomiai skamba

>labai idomiai skamba portretas
Gal atskleisiu tau paslaptį, bet žmonija tokį daiktą kaip šiukšliadėže jau seniai išrado.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių