Tyrimas: 65 proc. translyčių asmenų Lietuvoje patiria diskriminaciją

  • Teksto dydis:

Apytikriai du trečdaliai (65 proc.) translyčių asmenų Lietuvoje patiria diskriminaciją, rodo naujausi Europos pagrindinių teisių agentūros (FRA) duomenys. Šiuos duomenis patvirtina ir Lietuvos Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) su translyčiais žmonėmis vykdyti pokalbiai.

Todėl tarnybos išplatintame pranešime atkreipiamas dėmesys į 15 pagrindinių Europos Tarybos rekomendacijų, tarp kurių – įstatymų pokyčiai, translyčiams asmenims reikalingų sveikatos paslaugų užtikrinimas, statistikos apie translyčius žmones rinkimas.

„Rekomendacijose raginama nacionaliniuose teisės aktuose pripažinti lytinę tapatybę ir lyties raišką kaip pagrindus, dėl kurių draudžiama diskriminuoti. Mūsų atveju, tai turėtų būti Lygių galimybių įstatymo pokyčiai. Į įstatymą įtraukus lyties tapatybę, neliktų teisinio neapibrėžtumo ir galėtume imtis translyčių asmenų diskriminacijos atvejų nagrinėjimo, skundų tyrimo“, – pranešime žiniasklaidai cituojama Lygių galimybių tarnybos atstovė Ieva Laugalytė.

Anot tarnybos atstovės, tokio pobūdžio rekomendacijų Lietuva sulaukia dažnai, tačiau jų neįgyvendina.

„Jungtinių Tautų Moterų diskriminacijos panaikinimo komitetas specifiškai Lietuvai rekomendavo „įstatymu aiškiai pripažinti, kad moterų diskriminacija dėl lyties pakeitimo yra diskriminacija dėl lyties“. Ekonominių, socialinių ir kultūrinių teisių komitetas rekomendavo Lietuvai „imtis teisėkūros priemonių, kad lytinė tapatybė būtų įstatymiškai pripažinta draudžiamu diskriminacijos pagrindu“. Apmaudu, kad vis dar neužtikriname Konstitucijoje įtvirtinto lygiateisiškumo principo“, – sako I. Laugalytė.

Pranešama, kad kokybinis tyrimas ir apžvalga yra projekto „Centre – translyčių žmonių balsai“, vykdomo kartu su Norvegijos Karalystės lygybės ir nediskriminavimo kontrolieriaus įstaiga, dalis. 


Šiame straipsnyje: translyčiaiapklausaLGBT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kokią jie patiria

Kokią jie patiria portretas
diskriminaciją???? Patys maskatuojasi ,erzindami žmones, patys muša ir patys rėkia. Gėdingas,ciniškas ir ir planiškas specifinių "žiedelio" melas.

Ten kur bus geriau

Ten kur bus geriau portretas
Jeigu nepatinka Lietuva, nes čia juos diskriminuoja- niekas čia jų nelaiko. Gali važiuoti ten, kur geriau..Lietuviams per prievartą jie niekada mieli nebus..

Pilietis

Pilietis portretas
Ligoniu vieta-ligonine. Tarybiniais laikais tokie iškrypeliai budavo apgyvendinti Rokiški ir jokios diskriminacijos. Bet tada jie taip nesireiške kaip dabar.... Šlikštynes
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių