Užmojis: įstatymo pataisomis sureguliuoti mokslininkų algas

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Laima Nagienė įregistravo Mokslo ir studijų įstatymo pataisas, siūlančias aiškiau sureguliuoti karjeros siekiančių mokslininkų algas.

Įstatyme ji siūlo numatyti, kad darbuotojui užėmus aukštesnes pareigas tame pačiame moksliniame institute, pareiginės algos koeficientas turi būti didesnis už žemesnėse pareigose turėtą algos koeficientą.

Pasak Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narės L. Nagienės, praktikoje pasitaiko tokių situacijų, kuomet mokslo darbuotojas, pretenduodamas į aukštesnes pareigas toje pačioje mokslo institucijoje, gali gauti net mažesnį atlyginimą negu gaudavo užimdamas žemesnes pareigas, nors jam keliami kvalifikaciniai reikalavimai yra didesni.

Parlamentarės teigimu, pvz. vyriausiojo mokslo darbuotojo minimalus pareiginės algos koeficientas yra mažesnis už maksimalų mokslo darbuotojo, mokslininko stažuotojo koeficientą ir yra ženkliai mažesnis už maksimalų vyresniojo mokslo darbuotojo pareiginės algos koeficientą.

Įstatymo pataisų iniciatorė L. Nagienė mano, kad jos siūlymas padėtų išvengti tokių situacijų.

Tokia situacija iškreipia mokslo darbuotojų karjeros galimybes ir ne tik veikia demotyvuojančiai, bet galimai yra diskriminacinė.

„Manau, kad tokia situacija iškreipia mokslo darbuotojų karjeros galimybes ir ne tik veikia demotyvuojančiai, bet galimai yra diskriminacinė asmenų, atitinkančių aukštesnius kvalifikacinius reikalavimus, atžvilgiu, neatitinka protingumo, proporcingumo ir lygiateisiškumo principų“, – dokumento aiškinamajame rašte sako L. Nagienė.

Jos nuomone, tai sukuria beviltiškumo ir nesąžiningumo atmosferą mokslo ir studijų institucijose.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2025 m. sausio 1 d.

Kartu su L. Nagiene jas teikia Seimo narės Beata Pietkiewicz, Silva Lengvinienė, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Vilija Targamadzė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baikite juokus

Baikite juokus portretas
Pirmiausia atlikite peržiūrą visų disertacijų ir habilitacijos mokslo vardo suteikimo atvejus labai kruopščiai nuo pat 1990 m ir ypač nuo 2000 m. Kiekvienas institiutas, universitetas privalo įvertinti kiek yra plagiato, autoriaus teisių pažeidimų ir kiek iš viso mokslo vardų įskaitant ir magistrų, ne tik dr bei habil. dr suteikta už menkiausius reglamentuotius kriterijus neatitinkančias disertacijas, monografijas. Dar reikia peržiūrėti visus studentų vadovėlius, metodines knygas, studijų programas. Su geromis IT ir specialiomis programomis, ne tokiomis, kur Lietuvoje paleistos falšyvos prpgramos plagiatui nustatyti, reikia atsijoti, o kas gi realiai tuos mokslo vardus turi. Nes įvertinę autoriaus teisių pažeidimus iš socialinių, humanitarinių mokslų sričių iš mokslininkų, profesorių, dėstytojų, tyrėjų VDU, KU, kai kuriuose institutuose nelabai ką ir turėsite į tas aukštesnes al\gas prastumti, tiek lžemo lygio ir net menkiausių atskiru nutarimu reglamentuotų reikalavimų neatitinka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių