Vis daugiau gyventojų mano, kad reikalai šalyje gerėja: lietuviai tik mėgėjai padejuoti

  • Teksto dydis:

Penktadalis Lietuvos gyventojų mano, kad reikalai Lietuvoje gerėja. O tai gerokai daugiau nei prieš metus, kai apie gerėjančią situaciją šalyje pasisakė tik kas dešimtas respondentas. Tiesa, kad situacija Lietuvoje bloga, atsakė beveik aštuoni iš dešimties apklaustųjų. Plačiau – LNK reportaže.

Vilniečiai išsakė nuomonę, kaip jiems atrodo, ar situacija šalyje gerėja.

„Žinoma, kad gyvenimas gerėja. Jaučiu, kad per tuos nepriklausomybės metus negyvenome taip gerai pagal pragyvenimo lygį. Žmonių gyvenimo amžius prailgėjo. Mes tik mėgėjai padejuoti“, – sakė vyras.

„Iš visos visumos matosi, kad Lietuvoje gyvenimas gerėja. Vien pasižiūrėjus į žmones, į miestus, į statybas gali tai pamatyti. Gyvenimas tikrai neblogėja“, – kalbėjo praeivis.

„Viskas tvarkosi. Turime vėjo jėgainių, saulės baterijų“, – teigė senjoras.

Apie apklausą plačiau papasakojo Baltijos tyrimų atstovas Romas Mačiūnas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Penktadalis atsakė, kad Lietuvoje reikalai gerėja. Gal jie įvardijo, kas gerėja?

– Ne, jie neįvardijo. Tai buvo uždaras klausimas. Jei lyginti su pernai daryta apklausa, tai tada manančių, kad reikalai gerėja, buvo tik 9 proc. Tada buvo pakankamai aišku, kodėl gyventojai taip pasisakė. Tuo metu buvo ganėtinai ryški energetinė krizė, labai staigiai, drastiškai augo tiek elektros, tiek dujų kainos. Gyventojai buvo stipriai sunerimę. Paskutinį penkmetį pastoviai buvo kažkokios krizės. Tačiau šiais metais vasara buvo tikrai rami, nenutiko nieko labai drastiško, todėl ir apklausos rezultatai tokie geri. Nors aišku, 77 proc. gyventojų mano, kad situacija negerėja.

– Ar daugėja taip manančių?

– Paskutiniu metu gan stabiliai laikosi. Niekada nebuvo, kad daugiau nei penktadalis manytų, kad gyvenimas šalyje gerėja. Bet tada buvo įvairūs įvykiai ir situacija tiesiog negalėjo būti vertinama gerai. Buvo laikotarpių, kai Lietuvoje ir 40 proc. gyventojų vertindavo, kad situacija keičiasi į gerą pusę. Tačiau per šią valdančiąją kadenciją didžioji dauguma mano, kad reikalai prastėja.

– Kaip manote, kodėl žmonės šiemet sako, kad gyvenimas blogėja? Juk pasibaigė energetinė krizė, infliacija mažėja.

– Paprastai žmonės įvertina kažkokius paskutinius įvykius ir jie nemato kažkokių ryškių požymių, kad reikalai taisytųsi. Tai daugiau toks psichologinis faktorius, tai susiję ir su ekonominės situacijos vertinimu. Dauguma gyventojų yra nepatenkinti, kaip paskutiniu metu Lietuvoje klostosi ekonominė situacija. Nors skaičiai kaip ir rodo, kad tas atlyginimų didėjimas ir toliau vyksta, bet infliacijos fone gyventojai nėra tuo patenkinti.

– Ar galima nupiešti portretą tų, kurie vertina, kad situacija gerėja, ir tų, kurie sako, kad blogėja?

– Tai tradiciškai daugiausiai susiję su amžiumi. Jaunimas optimistiškiau žiūri į įvykius ir bendrą situaciją. Akivaizdu, kad labiau nepatenkinti yra mažiau uždirbantys, vyresni gyventojai, pensininkai ar bedarbiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
nemeluokime patys sau lietuviai, kad reikalai salyje gereja nes vien tik jaunu zmoniu mirtys rodo, kad salyje labai blogai, bet niekam tai nesvarbu

???//

???// portretas
Kur tos gamyklos ,kad sugrįžusieji turėtų kur dirbti...geriau svetimi ,negu savi kapitalistai --- mažiau nužmogėję....

ČIA MŪSŲ NAMAI

ČIA MŪSŲ NAMAI portretas
KURIEMS ČIA TĖVYNĖ IR JIE TĄ JAUČIA ŠIRDYJE,TAI TIE IR STENGIASI IR DIRBA IR UŽDIRBA,O NIURZGALIAI TIK NORI GYVENTI KAIP SENOS DEMOKRATIJOS ŠALYS IR ,KUR TAIP PAT YRA SKURDŽIŲ.TAIGI,DAUGIAU DIRBKIT,SUSIGRAŽINKIT IŠ UŽSIENIO SAVO VAIKUS,KURIE TEN PRAGERIA UŽDIRBTUS BARUOSE IR ...
VISI KOMENTARAI 78

Galerijos

Daugiau straipsnių