VRK skelbia balsavimo vietų sąrašą ir laiką, kada galima balsuoti

  • Teksto dydis:

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia balsavimo vietų sąrašą ir laiką, kada rinkėjai galės balsuoti Seimo rinkimuose.

Skelbiamas ir išankstinio balsavimo vietos, sostinėje rinkėjai savo valią galės išreikšti penkiose vietose.

Kaip pirmadienį pranešė VRK, pagrindinę Seimo rinkimų dieną – spalio 13-ąją – rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro.

„Svarbu žinoti, kad antraip nei pavasarį, Seimo rinkimų sekmadienį balsuoti bus galima tik savo rinkimų apygardos rinkimų apylinkėse. Taip yra dėl to, kad pusė Seimo narių yra renkama vienmandatėse rinkimų apygardose ir kiekvienos iš 71 vienmandatės rinkimų apygardos biuleteniai bus skirtingi ir rinkėjai turi teisę balsuoti tik už tos vienmandatės rinkimų apygardos, kurioje yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, kandidatus“, – skelbia VRK.

Anot komisijos, kadangi rinkėjų sąrašas yra sudaromas remiantis Lietuvos gyventojų registro duomenimis, rinkėjai jame priskiriami konkrečiai rinkimų apygardai pagal jų deklaruotą gyvenamąją vietą.

Taip pat rinkėjams bus sudaroma galimybė balsuoti iš anksto spalio 8–10 dienomis. Tuomet nuo 7 iki 20 valandos balsuoti bus galima 51 savivaldybės pastatuose. Likusiose devyniose savivaldybėse tai bus daroma kitose vietose.

Ignalinoje rinkėjai savo valią galės pareikšti turizmo informacijos centre, Lazdijuose – viešojoje bibliotekoje, Molėtuose – muziejuje, Neringoje – Nidos bendruomenės namuose, Pagėgiuose ir Švenčionyse – kultūros centruose, Radviliškyje – buvusioje mokykloje, Šiaulių rajone – Švietimo ir sporto skyriaus pastate Šiauliuose, Utenoje – visuomenės sveikatos biuro patalpose.

Vilniuje iš anksto bus galima balsuoti penkiose vietose: Vilniaus miesto savivaldybės pastate, Vilniaus rajono savivaldybės pastate, Vilniaus universiteto Verslo mokykloje, A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų ir miesto centre esančioje Lukiškių aikštėje.

Be savivaldybės pastato Alytaus rajone taip pat bus galima balsuoti Butrimonių seniūnijoje, Šalčininkų rajone – Eišiškių seniūnijoje, Ukmergės rajone – tolerancijos centre, Vilniaus rajone – Nemenčinės kultūros centre, Bukiškių kaimo bendruomenės pastate.

„Visi rinkėjai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą. Tai ypač patogu tiems rinkėjams, kurie rinkimų savaitę viešės kitoje Lietuvos vietoje, nei yra deklaravę savo gyvenamąją vietą“, – teigia VRK.

Dalį rinkėjų aplankys jų buvimo vietose

Į balsavimo vietas dėl pagrįstų priežasčių negalintiems atvykti rinkėjams bus sudaromos sąlygos balsuoti jų buvimo vietose.

Spalio 9–11 dienomis bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose.

Spalio 11–12 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali rinkėjai su negalia, juos namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės ir rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Balsavimas užsienyje esančiose Lietuvos diplomatinėse atstovybėse organizuojamas kiekvienos atstovybės nustatytu laiku. Dėl tikslių balsavimo valandų rinkėjų prašoma teirautis toje ambasadoje ar konsulate, kur jie pageidauja atvykti balsuoti.

VRK primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens tapatybės dokumentas: pasas arba asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas – vairuotojo pažymėjimas, diplomatinis pasas.

Rinkimų sekmadienį, spalio 13-ąją, norint išvengti stovėjimo eilėse, VRK rinkėjams rekomenduoja atvykti rytinėmis balsavimo valandomis, nuo 7 iki 9 valandos ryto, kai balsavimo vietose būna mažiausiai žmonių.

VRK taip pat maloniai prašo rinkėjų ateiti į pagalbą rinkimų organizatoriams – praleisti į eilės priekį į balsavimo apylinkes atvykusius senolius, asmenis su negalia, besilaukiančias moteris ar šeimas su mažais vaikais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Mano manymu rinkimuose neturėtų būti visų moskolių padlaižių tomaševskininkų, vaitkų ir korumpuotojo svarščiko vaizdelio. Dar neturėtų būti ir kolūkiečių su savo diktatoriumi , viską sprendžiančiam vienam... Visi kiti tinka Geriausiai tinkami Skvernelio komanda...

kauniete

kauniete portretas
Skelbia, bet VRK, pirminiame šaltinyje, puslapyje šios info nėra. Arba ji gerai paslėpta... Turėtų būti lengvai ranfždama.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių