VSD pranešėjo komisijos išvadas laiko „nepagrįstomis ir nemotyvuotomis“, lauks KT verdikto

  • Teksto dydis:

Seimui pritarus pranešėjo informaciją tyrusios komisijos išvadoms, Valstybės saugumo departamentas (VSD) jas vertina kaip „nepagrįstas ir nemotyvuotas“, sprendimus dėl tolesnių veiksmų žada po Konstitucinio Teismo (KT) verdikto.

„Kaip jau skelbėme, Seimo laikinosios komisijos vadinamajai VSD pranešėjo istorijai ištirti išvada VSD vertina kaip nepagrįstą ir nemotyvuotą, paremtą prielaidomis ir interpretacijomis bei pranešėjo pateikta informacija, kuri nebuvo įvertinta atsižvelgiant į kitus komisijos tyrime surinktus įrodymus“, – rašoma antradienį BNS pateiktame komentare.

Demokrato Vytauto Bako vadovaujama komisija konstatavo, kad prezidentas Gitanas Nausėda yra pažeidžiamas dėl buvusių jo patarėjų ryšių su baltarusiškų trąšų verslo, Rusijos, Baltarusijos specialiųjų tarnybų atstovais. Be to, jis galėjo sulaužyti priesaiką neatsakydamas į komisijos klausimus.

Komisijos išvadose nurodyta, kad STT vadovas Linas Pernavas piktnaudžiavo pareigomis neteikdamas duomenų Seimo komisijai apie vykdytą kriminalinės žvalgybos tyrimą, o VSD direktorius Darius Jauniškis teikė klaidinančią informaciją Seimo komisijai, dalį jos nuslėpė.

Generalinės prokuratūros, VSD ir STT vadovai kaltina Seimo komisiją šališkumu, įgaliojimų viršijimu, spaudimo darymu. Institucijų vadovų skundą tyrusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, kad atliekant parlamentinį tyrimą pažeistas Seimo statutas, Politikų veiklos etikos kodeksas.

Komisijos sudarymo teisėtumas apskųstas KT.

„Sulaukus Konstitucinio Teismo sprendimo, VSD spręs dėl tolesnių savo veiksmų, tarp jų – dėl galimo kreipimosi į teismą“, – nurodo žvalgyba.

Departamento vertinimu, dalyje dėl VSD ar jo vadovų veiklos komisija „sąmoningai ignoravo ir nepagrįstai nevertino“ VSD teiktos informacijos, rašytinių paaiškinimų, pridėtų atitinkamų dokumentų.

Be to, išvadoje pateikti argumentai ir vertinimai prieštarauja VSD turimai bei Komisijai pateiktai faktinei medžiagai, teisiniam reglamentavimui, Žvalgybos kontrolierių įstaigos vertinimams.

VSD abejonių kelia komisijos nešališkumas, nes jai vadovavo V. Bakas, kuris „pats tiesiogiai dalyvavo Komisijos nagrinėtuose įvykiuose bei gali turėti suinteresuotumą tyrimo baigtimi“.

„Apibendrindamas išdėstytus argumentus, VSD vertina, kad komisijos tikslas buvo ne nustatyti objektyvias aplinkybes, o buvo siekiama politinių ar kitų tikslų, – rašoma komentare. – Komisijos išvada, paremta interpretacijomis bei prielaidomis, nepagrįstai diskredituoja valstybės institucijas, pareigūnus bei daro žalą už nacionalinį saugumą atsakingoms valstybės institucijoms, Seimo laikinųjų komisijų institutui ir pačiai valstybei.“

Komisija sudaryta po 2023 metų pradžioje išleistos knygos „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta VSD pranešėjo Tomo Gailiaus pasakojimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių