Įvairiapusė investicija į vaikų ugdymą duoda vaisių

Pradinis ir vidurinis išsilavinimas susideda ne tik iš pedagoginio, bet ir iš socialinio, pilietinio bei dvasinio ugdymo, atsakomybės vystymo, domėjimosi mokslais skatinimo. Šiuolaikinė mokykla turėtų daug dėmesio skirti popamokinei veiklai ir įvairioms socialinės atsakomybės bei sveikatingumo akcijoms, kurios padėtų formuoti atsakingą, smalsų, ryžtingą žmogų.

Mokyklose, pasak specialistų, turėtų atsirasti vietos ir tarpkultūriškumo, tarptautiškumo skatinimui. „Šiandienis pasaulis provokuoja mus priimti globalizacijos iššūkį: kalbinę įvairovę, tarpkultūrinį ugdymą, – teigė pedagogas, buvęs švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys. – Lietuvoje tampa ypač aktualu kurti įvairias mokyklas, nes daugėja mišrių šeimų tautiniu atžvilgiu.“

Dalyvaujant olimpiadose Lietuva neapsiribojama

Atsižvelgdama į pokyčius visuomenėje, tarptautinė privati mokykla VšĮ „VIMS – International Meridian School“ 5–8 klasių moksleiviams pradėjo taikyti prestižinę Kembridžo universiteto mokymo sistemą, kurios esmė – sustiprintas dvikalbis mokymas. Pamokos lietuvių ir anglų kalbomis bei šiuolaikiška mokyklos techninė bazė (interaktyviosios lentos, moderni laboratorija, ergonomiški suolai ir t. t.) sudaro sąlygas vaikų gabumams atsiskleisti.

Kokybiška ir stipri mokymo programa VIMS moksleiviams suteikia galimybę tinkamai pasiruošti, dalyvauti ir laimėti įvairiuose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose bei olimpiadose, o tai motyvuoja mokinius tobulėti, lavinti savo gebėjimus.

Televizijos žaidime „Tūkstantmečio vaikai“ dalyvaujančio, informacinių technologijų olimpiados INFOMATRIX 2012 ir aplinkosaugos olimpiados INEPO laureato VIMS mokyklos septintoko Rapolo mama Alė Rankauskienė pasakojo, kad jos sūnus noriai dalyvauja įvairiuose konkursuose. „Labiausiai jį domina kalbų ir tiksliųjų mokslų konkursai, olimpiados. Rapolas nuolat veržiasi išbandyti savo jėgas įvairiose srityse, todėl tokie renginiai jam pats tas – jie tenkina jo įvairiapusį smalsumą.“

Paįvairina Vilniaus mokyklinių renginių paletę

Pati VIMS mokykla iniciavo tris didelio atgarsio sulaukusius renginius: ikimokyklinių įstaigų priešmokyklinių grupių teatralizuoto šokio festivalį „Saulės zuikučiai“, „VMO – Varniuko matematikos olimpiadą“ ir Vilniaus miesto mokyklų pradinukų piešinių konkursą. Mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolanta Riaukienė pasakojo, kad VMO šiemet buvo organizuojama jau ketvirtą kartą, o dalyvių skaičius nuo 300 išaugo iki 800. „Nusprendėme organizuoti olimpiadą, nes pamatėme, kad tokių renginių labai trūksta. Į miesto olimpiadas gali atvykti tik po vieną mokyklų atstovą, o daugybė kitų gabių vaikų tiesiog netenka galimybės išbandyti savo jėgas. Džiaugiamės matydami augantį moksleivių susidomėjimą“, – kalbėjo VIMS atstovė.

„Mintis surengti Vilniaus miesto ikimokyklinių įstaigų priešmokyklinių grupių teatralizuoto šokio konkursą „Saulės zuikučiai“ prieš maždaug 6 metus kilo mokyklos direktoriui Saim Sayin, – pasakojo J. Riaukienė. – Konkursas ilgainiui išaugo į festivalį, kuris kasmet sukviečia apie 200 sostinės ikimokyklinukų.“ Mažuosius „Saulės zuikučių“ dalyvius globoja ir palaiko kompetentingos komisijos nariai: Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos direktorė Laimutė Užkuraitienė, muzikologė Eglė Juozapaitienė, aktorės Violeta Podolskaitė ir Donata Rinkevičienė.

Po pamokų į namus neskuba

Popamokinis ir socialinis ugdymas yra ypač svarbi moksleivių užimtumo sritis, leidžianti atsiskleisti vaikų gabumams ir padedanti ugdyti jų asmenybę, lavinti vaizduotę ir meninius gebėjimus. VIMS mokykloje veikia užsienio kalbų (rusų, prancūzų, turkų) būreliai, „LEGO“ robotų konstravimo, šachmatų, grindų riedulio, MENAR mintinio skaičiavimo, keramikos, teatro ir kiti būreliai, iš viso – daugiau kaip 20. „Moksleiviai ypač noriai dalyvauja jaunųjų gamtininkų veikloje, atlieka įvairius bandymus, lanko aksesuarų kūrimo ir sporto būrelius, gitaros, pianino, chorinio dainavimo pamokas, – kalbėjo VIMS atstovė. – Būna, kad vaikai kremtasi, nes į visus juos tiesiog nespėja.“

Vaikus pilietiškumo moko ir žmogiškąsias vertybes puoselėti padeda nuolatinis dalyvavimas įvairaus pobūdžio socialinėse akcijose: moksleiviai kėlė inkilus akcijoje „Devyniasdešimt paukščių pavasarių“, mokykloje minėjo Tolerancijos, Žemės dieną bei „Savaitę be patyčių“, jau keletą metų mokykloje mokosi rūšiuoti atliekas.

„Mūsų vaikai labai jautrūs ir dėmesingi, jie noriai dalyvavo labdaros akcijoje vienišiems pagyvenusiems žmonėms, jiems vežė bendruomenės surinktas dovanėles ir parengė dvi koncertines programas. Taip pat rūpinamės benamiais gyvūnais, o VIMS Kaziuko mugėje surinktus pinigus skyrėme UNICEF fondui – skurstantiems pasaulio vaikams, – pasakojo direktoriaus pavaduotoja. – Tokios socialinės akcijos pratina moksleivius ne tik imti, bet ir duoti, išmoko dalintis, džiaugtis ir kitaip vertinti tai, ką turi. Tėvai sako pastebintys, kad per įvairias sveikatingumo, ekologijos ar socialines akcijas išmoktus dalykus vaikai pritaiko ir namuose – tai, manau, jau ne tik mokyklos, bet ir visos bendruomenės laimėjimas.“

J. Riaukienės teigimu, tai nėra vienkartiniai renginiai – mokykloje jaučiamas ir skatinamas rezonansinis akcijų bei paskaitų atgarsis: vaikai patys ruošia pranešimus, dalijasi patirtimi apie sveiką mitybą, atliekų rūšiavimą. „Apie įvairiais socialines ar sveikatingumo problemas kalbame nuolat, o tai ugdo vaikų toleranciją ir pagarbą sunkių likimo išbandymų patyrusiems, vyresniems žmonėms ir kitataučiams“, – kalbėjo mokyklos atstovė.

Įgyvendinant mokyklos viziją ir tikslus, aktyviai dalyvauja visa VIMS bendruomenė: mokytojai, mokiniai ir jų tėvai. Tik bendras rūpestis ir bendros visų pastangos padeda siekti kokybiškų ir prasmingų rezultatų augančio žmogaus gyvenime.

Daugiau apie VšĮ „VIMS – International Meridian School“ galite sužinoti ČIA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oi, Dalyte

oi, Dalyte portretas
tokia puiki, tokia protinga, tokia subtili - o rašai totalų reklaminį mėšlą. Pačiai tau "faina" ant dūšios? kažin...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių