ES lygio keleivininkai

Šiandien pirmieji 40 Šiaurės Lietuvos keleivinio transporto vairuotojų gavo pažymėjimus, įrodančius, kad jų kvalifikacija atitinka ES galiojančius reikalavimus.

Vairuotojai savo profesinius įgūdžius tobulino Šiaulių darbo rinkos mokymo centre (DRMC) pagal projektą „Šiaurės Lietuvos keleivių vežėjų įmonių darbuotojų kvalifikacijos tobulinimas, atsižvelgiant į ES direktyvas“. Iš viso pagal šį projektą Šiaulių DRMC planuojama apmokyti 463 keleivių vežėjų įmonių darbuotojus, o mokymų sutarties vertė siekia daugiau nei 500 tūkst. litų.

„Pagal atitinkamą Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą, vairuotojai, vežantys krovinius ir keleivius ES teritorijos keliais, privalo turėti atitinkamą vairuotojo profesinės kvalifikacijos pažymėjimą. Tačiau svarbiausia yra tai, kad iš papildomų mokymų naudos turės ne tik profesionalūs vairuotojai, bet ir keleivinio transporto įmonės bei keleiviai. Juk į ES keleivinio transporto vairuotojams keliamus reikalavimus įeina ir tokie svarbūs aspektai kaip mandagus aptarnavimas, ekonomiškas vairavimas ir kt., kurie Lietuvoje iki šiol neretai būdavo pamirštami“, - teigia Lietuvos tęstinio mokymo centrų asociacijos vadovas Mindaugas Dėlkus.

Projekte „Šiaurės Lietuvos keleivių vežėjų įmonių darbuotojų kvalifikacijos tobulinimas, atsižvelgiant į ES direktyvas“, kurį įgyvendina UAB „Busturas“, dalyvauja keleivių pervežimo įmonių darbuotojai iš 6 regionų: Mažeikių, Naujosios Akmenės, Joniškio, Kelmės, Kuršėnų ir Pakruojo. Planuojama, kad visi projekte numatyti keleivinio transporto vairuotojai Šiaulių darbo rinkos mokymo centre mokymus išklausys iki 2011 m. vasario.

Pagal 2003m. liepos 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2003/59/EB, D1, D1E, D, DE, C1, C1E, C, CE kategorijų transporto priemonių vairuotojai, vežantys keleivius ir krovinius Europos Sąjungos teritorijos keliais, privalo turėti atitinkamą vairuotojo profesinės kvalifikacijos pažymėjimą. 

Direktyvos taikomos nuo 2008 m. rugsėjo 10 d., jei tai yra pradinė kvalifikacija, reikalinga vairuoti vairuotojo pažymėjime nurodytų D1, D1 + E, D ir D + E kategorijų transporto priemones, nuo 2009 m. rugsėjo 10 d., jei tai yra pradinė kvalifikacija, reikalinga vairuoti vairuotojo pažymėjime nurodytų C1, C1 + E, D ir C + E kategorijų transporto priemones. Kvalifikaciją privaloma tobulinti kas penkerius metus, išklausius ne trumpesnį nei 35 val. mokymo kursą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių