Naujų tipų automobiliai greičiau pateks į rinką

Susisiekimo ministerija ieško būdų pagreitinti ir supaprastinti naujo tipo transporto priemonių atitikties įvertinimo bei registravimo procedūras, kas leistų naujiems automobiliams greičiau patekti į Lietuvos rinką.

Dalies administracinių paslaugų, susijusių su transporto priemonių tipo patvirtinimu, terminai sutrumpinami jau dabar.

Minėtų procedūrų supaprastinamo klausimus susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas aptarė su Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos (VKTI), VĮ „Regitra“ bei Lietuvos autoverslininkų asociacijos atstovais. Siekiama rasti sprendimus, kurie paspartintų valstybės institucijų darbą ir padėtų spręsti automobilių gamintojų atstovams Lietuvoje kylančias problemas.
 
„Ieškosime optimalių būdų, kaip sukaupti visą būtiną informaciją apie į rinką patenkančias transporto priemones, tuo pačiu kiek įmanoma sutrumpinant šį procesą ir atsisakant perteklinių procedūrų. Tikiuosi, kad atsižvelgiant į kitų Europos šalių praktiką ir autoverslininkų teikiamus pasiūlymus pavyks rasti tiek valstybei, tiek verslui palankius sprendimus“, - sakė susisiekimo viceministras R. Vaštakas.
 
Transporto priemonių atitiktis yra vertinama siekiant užtikrinti, kad Europos Bendrijoje (EB) būtų parduodamos, registruojamos ar pradedamos eksploatuoti tik tokios transporto priemonės, kurios atitinka Europos Parlamento ir Tarybos direktyvų keliamus techninius reikalavimus. Kadangi EB nėra bendros duomenų bazės apie patvirtintus motorinių transporto priemonių tipus, kiekvienoje šalyje paskirta institucija, atsakinga už šių direktyvų įgyvendinimą  bei  vykdymą, duomenis kaupia atskirai.
 
Transporto priemonių tipų duomenų bazę Lietuvoje kaupianti VKTI šią informaciją perduoda registruojančiai institucijai – „Regitrai“. Transporto priemonės tipo patvirtinimas yra būtina sąlyga transporto priemonei registruoti, taip užtikrinama EB naujų transporto priemonių rinkos priežiūra.
 
Susitikimo metu sutarta, kad tokią duomenų bazę kaupti yra būtina, bei svarstyta, kaip šį procesą optimizuoti, kokiais atvejais ir kokie būtini duomenys šioje bazėje turėtų būti registruojami. Susisiekimo ministerija kartu su VKTI ir „Regitra“ taip pat apsvarstys autoverslininkų pateiktus siūlymus ir artimiausiu metu tęs bendrus pasitarimus dėl naujo tipo automobilių registracijos paspartinimo galimybių.
 
VKTI vadovo liepos 30 d. nurodymu jau dabar sutrumpinti transporto priemonių tipų duomenų registravimo duomenų bazėje terminai. Iki rugsėjo 1 d. turės būti susisteminti duomenys, gauti prieš 30 dienų, iki rugsėjo 15 d. – ir tie, kurie gauti prieš 15 dienų. Taip pat nustatoma, kad duomenys apie naujus transporto priemonių tipus būtų įtraukiami į duomenų bazę per 5 arba 10 dienų, priklausomai nuo duomenų kiekio.
 
Atkreipdamos dėmesį į tai, kad naujo tipo transporto priemonių registraciją itin apsunkina bendros EB duomenų bazės nebuvimas, Susisiekimo ministerija ir VKTI ketina siūlyti šią problemą spręsti Europos mastu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių