Plečiamame Alytaus aerodrome galės leistis 50 vietų lėktuvai

Po kelerių metų Alytaus aerodrome galės leistis 50 vietų lėktuvai. Praplėtus aerodromą planuojama įrengti naują pakilimo taką ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelę, sutvarkius infrastruktūrą, numatytos lėktuvų, sraigtasparnių remonto dirbtuvės, atsiras angarai privačioms aviacijos priemonėms laikyti.

Iki šiol Alytaus aerodrome leidžiasi ir kyla tik mažieji lengvieji ir sportiniai lėktuvėliai. Per Antrąjį pasaulinį karą iš čia kilo Prancūzijos flotilės Normandija-Nemunas lėktuvai. Ateities planuose – Alytaus dangų raižys iki 50 vietų lėktuvai.

Naujajame detaliajame plane numatyta aerodromo plėtra – 1km 300 m pakilimo takas, keleivių išlaipinimo aikštelė. Numatyta motelio statyba, skrydžio valdymo ir stebėjimo centras. Aerodromas galės priimti nedidelius krovinius ar pašto siuntas, čia galės nusileisti sraigtasparniai.

„Nedideli sraigtasparniai gali bet kur nusileisti aerodromo teritorijoje, bet specialūs sraigtasparniai, kaip Mi-8, jau turi turėti specialias aikšteles, tai ir kariškių, ir pasienio tarnybų, ir medicinos sraigtasparniai“, – pasakoja projektuotojas Arūnas Petrauskas.

„Kiekvienas lėktuvo kilimas ir tūpimas kainuoja. Tai už kiekvieną lėktuvėlio kilimą būtų gaunamos pajamos, o šiuo metu Lietuvoje yra daug privačių lėktuvėlių“, – teigia Alytaus aerodromo viršininkas Kęstutis Urbonavičius.

Susisiekimo ministerija pritarė aerodromo plėtros planui, lėšų tikimasi gauti iš ES naujo finansinio laikotarpio – po kelerių metų atsivers naujos galimybės turizmo plėtrai ir verslui, naujoms darbo vietoms.

„Aplinkinės mūsų savivaldybės yra kurortinės – Druskininkai, Birštonas, taigi, manau, įgyvendinus šį projektą tikrai turistų pritrauktumėme“, – teigia laikinasis Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Janis Laurinaitis.

Tačiau jau dabar galvojama ne tik apie turistų srautus. Planuose  – aviacijos priemonių remonto dirbtuvių, praktikos bazės įkūrimas. Norima rengti pilotus mėgėjus, sklandytojus ar aviacijos mechanikus.

Aerodrome numatytos patalpos ir aviacijos muziejui – į jį būtų perkeltos Dariaus ir Girėno bei Normandijos- Nemuno ekspozicijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nnn

nnn portretas
Tiesiog Naujieji Vasiukai.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių