Ar vieša informacija gali nulemti teismo sprendimus?

  • Teksto dydis:

Nors teisėjai jaučia spaudimą dėl viešų diskusijų apie jų nagrinėjamų bylų eigą, vis dėlto žiniasklaida Lietuvoje neturi reikšmingos įtakos pačiam teismo procesui. Kita vertus, būtent žiniasklaida didžiąja dalimi lemia pasitikėjimo teismais kreivę, mano advokatas Edmundas Daunys.

„Visuomenės ir žiniasklaidos dėmesys nepraeina nepastebėtas – teisėjai negyvena vakuume. Visai kitas klausimas, kaip jie reaguoja į tokį spaudimą. Vieni galbūt pabijo priimti nepopuliarų sprendimą, o kiti kaip tik pasielgia visiškai priešingai. Viskas priklauso nuo to, kaip žmonės reaguoja į stresą. Viena taisyklė gana aiški – tai teismų nepriklausomumas. Vienas iš jo aspektų sako, kad draudžiama daryti teismams neteisėtą įtaką siekiant paveikti jo procesą“, – pastebėjo advokatų kontoros „Magnusson“ advokatas E.Daunys.

Drąsus teismo sprendimas

Advokato nuomone, naujausias rezonansinės bylos pavyzdys, kai teismas pasielgė labai drąsiai, – „MG Baltic“ byla.

„Žiniasklaidoje jau buvo suformuluotas lūkestis, kad viskas čia aišku ir dabar tiesiog reikia nuteisti kaltuosius ir parinkti jiems bausmę. Teismai pasakė – ne, taip negali būti. Manau, teisėjai tikrai suprato, kad, priimdami tokį sprendimą, tikriausiai pakenks savo karjerai ir taps savotiškais atpirkimo ožiais. Kad ir kaip būtų, jie pasielgė išties profesionaliai – juk ir tikimės, kad teisėjai atlaikys jiems daromą spaudimą“, – aiškino jis.

Advokatas dalijosi ir tris vaikus pražudžiusio Sauliaus Pauliko bylos pavyzdžiu – po nuteisimo Lietuvoje jis kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT). Vienas jo argumentų – kad teismo procesas Lietuvoje buvo nesąžiningas, nes jis jau buvo nuteistas visuomenės, tad teismai negalėjo priimti kitokio sprendimo. Jo skundas buvo atmestas paaiškinant, kad teisėjai buvo profesionalūs, nors visuomenės kišimosi ir buvo nemažai.

Problema – politikai

Advokato teigimu, gerai, kad žiniasklaida apie teismo procesą nori pateikti kuo daugiau detalių – žinoma, jei tai neprasilenkia su teisiniais reikalavimais neviešinti ikiteisminio tyrimo duomenų.

„Žiniasklaida tai ir turi daryti. Kitas dalykas – kiek tai yra tikra, kas joje pateikiama. Ar tai tik rėksmingos antraštės pritraukti skaitytojus, ar analitinis straipsnis, aiškinantis, kokios teisinės priežastys nulėmė teismo sprendimą. Jei žiniasklaida pajėgi rašyti stiprius teisinius tekstus, iš tiesų analizuoti teismo procesą – puiku“, – sakė E.Daunys.

„Vis dėlto pagrindinė problema yra tai, kaip elgiasi mūsų politikai. Pavyzdžiui, Drąsiaus Kedžio istorijos metu buvo pažemintos vienos prokurorės pareigos. Ji irgi kreipėsi į EŽTT, tačiau jos argumentus teismas vis dėlto atmetė. Nors EŽTT sprendimas jai nebuvo palankus, teismas pripažino, kad spaudimas tiek iš žiniasklaidos, tiek iš politikų buvo daromas labai didelis“, – dalijosi dar vienu pavyzdžiu E.Daunys.

Be politikų E.Daunys dar išskiria ir teisėsaugos institucijų, kurios būtent pradeda ir vykdo ikiteisminį tyrimą, elgesį.

„Buvau priblokštas prieš kelerius metus iškilusio teisėjų skandalo metu. Viskas priminė realybės šou – gyva spaudos konferencija, vardijami sulaikytieji, suimtieji, kyšių sumos, vėliau prieš televizijos kameras jie vedami su antrankiais. Manau, tai negerai pačiai teisėsaugai, juk kuo mažiau viešumo – tuo jie gali profesionaliau ištirti. Jeigu žmogus mato per televizorių generalinį prokurorą ir STT vadovą, kalbančius apie prekiavimą teisingumu, įspūdis jau aiškus“, – teisėjų skandalą komentavo jis.

Patarimas verslui

Verslininkams, su kuriais susijusios bylos nagrinėjamos teisme, E.Daunys pataria jokiu būdu neatsiriboti nuo žiniasklaidos, nes jei nekomunikuosi – tą terpę užpildys kažkas kitas.

„Būtina atsakyti visuomenei, kas atsitiko, kodėl atsitiko, kokia mano pozicija – tai privaloma. Kokia forma tai daryti – jau patars komunikacijos specialistai. Privaloma pakomentuoti tiek, kiek galima, jei tai baudžiamoji byla – neatskleidžiant, kas vyksta ikiteisminiame tyrime“, – reziumavo E.Daunys.

Advokatas verslui pataria lakoniškai: teisme kovoti teisinėmis priemonėmis, o viešumoje, jei tik norima, – komunikacinėmis.

„Kitaip sakant, reikėtų nepasiduoti dabartinei visa apimančiai tendencijai orientuotis į formą, o ne turinį. Būtent geras ir argumentuotas turinys nulemia ir pačią formą. Todėl teisme derėtų kliautis advokatais, o viešojoje erdvėje, kaip jau ir minėjau, – komunikacijos specialistais. Jei bus daroma atvirkščiai – nebus įmanoma pasiekti pergalės nei teismo salėje, nei visuomenės akyse“, – įsitikinęs jis.

Buvau priblokštas prieš kelerius metus iškilusio teisėjų skandalo metu. Viskas priminė realybės šou.

Kontroliuoti nepavyks

Kalbėdamas apie socialinę mediją ir visuomenės pasisakymus apie teisminį procesą joje, jis nesutinka, kad reikėtų ją kontroliuoti – kaip nesukontroliuosi, ką kiekvienas žmogus privačiai kalba namuose, taip  nesukontroliuosi, ką jis veikia socialiniuose tinkluose.

„Numatyta atsakomybė tiek už neteisėtą poveikį teismams, tiek už nepagarbą teismams, tiek už nekaltumo prezumpcijos pažeidimą. Visi šie reikalavimai yra, tačiau ar realybėje jie veikia? Tikriausiai ne. Tačiau problemos sprendimas nėra imti visus ir bausti – tai nesprendžia pagrindinės problemos, kuri yra menkas visuomenės teisinis išprusimas“, – pažymėjo advokatas.

E.Daunio teigimu, šiuo metu teismai žiniasklaidai ir visuomenei bando aiškinti, kaip viskas vyksta, kaip jie dirba, kodėl jie priėmė vienokį ar kitokį sprendimą.

„Taip neturėtų būti, tačiau labai daug žmonių, neturėdami teisinių žinių, sunkiai supranta, kaip apskritai teismai dirba, funkcionuoja, kaip veikia pati teisminė sistema. Su žiniasklaida bendrauti yra būtina, todėl, veikiausiai, teismai nusprendė tai daryti patys ir nelaukti, kol kažkas viską paaiškins už juos. Visa tai lemia kur kas glaudesnį teismų ir žiniasklaidos ryšį, nei kad buvo anksčiau“, – sakė advokatas E.Daunys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A.

A. portretas
Panašu į gražų melą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?
    Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?

    Pastarąjį dešimtmetį pajutome tikro „vakarietiško“ gyvenimo skonį. Mūsų jau nebestebina kavos puodelio kaina Madride, nes Vilniuje už jį mokame beveik tiek pat. Daugeliui savotišku standartu tapo ir savaitgalio kelion...

    2
  • (Ne)reikalingos knygos
    (Ne)reikalingos knygos

    Užbaigdami Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šiandien  bibliotekininkai leisis į žygį Plateliuose. Tai šios profesijos atstovų žinutė visuomenei, kad bibliotekininkai – ne tarp knygų lentynų užsisklendusi, o aktyvi,...

  • Vagių ir šliundrų sovietai
    Vagių ir šliundrų sovietai

    Niekas negali pasakyti, ką Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) iš tiesų veikė nuo 1913-ųjų rudens iki 1917-ųjų pavasario, gyvendamas Sibiro tremtyje. ...

    19
  • Mergelė Bufetava
    Mergelė Bufetava

    Prastai lietuviškai kalbantis pilietis Z. Z. turėjo jugoslavišką bufetą. Kažkada pirktą pagal pažintis už talonus. Nors Jugoslavijos jau nėra, tačiau bufetas tebestovi. Virš bufeto ant sienos prikalta Rusijos vėliava. Kartą, kai...

    6
  • Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato
    Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato

    Kasmetinė mero ir tarybos darbų ataskaita ilgus metus buvo privalomas dokumentas, kurį miesto vadovas kasmet pateikdavo vilniečiams, kad jie galėtų matyti, kaip vykdomi valdžios  įsipareigojimai. Šią tradiciją įvedė Artūras Zuokas, ka...

    4
  • Timūras be būrio
    Timūras be būrio

    Potvynis Sibire nesibaigia, užtvindė jau ir urano kasyklas (skęstantys miestai, kaimai, namai su visu gyvuoju inventoriumi šiuo atveju – ne tiek svarbūs), taiką vis drumsčia ukrainiečių koviniai dronai (nepainioti su kovinėmis žąsimis),...

  • Atstatėme istorinį teisingumą
    Atstatėme istorinį teisingumą

    Man, kaip partizano ir tremtinės dukrai, itin svarbu ir labai džiugu, kad balandžio 18-ąją Seime įstatymo pakeitimu atstatytas istorinis teisingumas nuo okupacijų nukentėjusiems panašaus likimo Lietuvos gyventojams. Mano inicijuotoms Asmenų, nu...

    3
  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    19
Daugiau straipsnių