Laikas Europos Sąjungai tapti ne tik ekonomine, bet ir karine sąjunga

Laisvės ir teisingumo partijos pozicija dėl Užsienio politikos ir Krašto gynybos stiprinimo.

• Pasisakome už tvirtą transatlantinę partnerystę ir NATO glaudesnį bendradarbiavimą. Tačiau, vertindami atskirų šalių vidaus politikos interesų svarbą bei nepastovumą, ir tai, kad NATO neturi savo karinių pajėgų, kurios galėtų greitai reaguoti į grėsmes, būtina sukurti ES ginkluotąsias pajėgas.

• ES jungtinės ginkluotosios pajėgos – stiprus ir efektyvus NATO aljanso partneris.

Todėl pagrindinis Lietuvos užsienio politikos tikslas turi būti telkti sąjungininkus dėl ES jungtinių karinių pajėgų ir bendros ES sienų apsaugos įsteigimo, kurių pajėgos būtų dislokuotos pagal realias grėsmes ES pasienio valstybėse.

• Tai turi būti ir naujojo ES parlamento kadencijos pagrindinė tema – bendra jungtinė ES armija ir pasienio apsauga, kuri garantuotų nelegalios imigracijos sustabdymą taikant apgręžimo politiką Lietuvos, Lenkijos, Suomijos ir kitų šalių pavyzdžiu.

• Taip būtų teisingai ir logiškai paskirstytos ES lėšos bei kariniai pajėgumai, taip pat stiprinama europiečio tapatybė ir atsakomybė už savo kontinentą bei taiką pasaulyje.

• ES jungtinės karinės pajėgos kartu su NATO taip pat būtų realiausios saugumo garantijos Ukrainai, tapus ES nare.

Pirmi žingsniai:

• ES karinių pajėgų ginkluotės unifikavimas ir pramonės pajėgumų užtikrinimas;

• Teisiniai sprendimai, kurie užtikrintų karinių pajėgų judėjimą tarp ES šalių – narių;

• ES bendrų karinių pajėgų suformavimas ir dislokavimas ES pasienio valstybėse pagal patvirtintus NATO gynybos planus ir realias grėsmes.

2023 m. rugsėjo mėnesio Europos Parlamento paskelbtoje apklausoje – 81 proc. ES piliečių teigiamai žiūri į ES ginkluotojų pajėgų sukūrimą. Ypač palankus didžiausias karines pajėgas ES turinčių valstybių, tokių kaip Prancūzija (branduolinė valstybė), Italija, Lenkija požiūris į tai. Taip pat ir Lietuvos.

Šiandien keistai atrodo, kai didžiausios kariuomenės bei ginkluotės kiekiai yra sutelkti Europos viduryje (nors Prancūzija, Vokietija, Italija ar Olandija neplanuoja tarpusavio santykių aiškintis ginklu), kuomet bendrai pripažintos grėsmės yra pasienio ES valstybėse.

Keistai atrodytų, jei mes stabdytume nelegalius imigrantus ne prie Baltarusijos sienos, o prie Kauno... Tačiau, taip atrodo NATO ir ES gynybos planai realybėje, o NATO sutarties 5 straipsnio aktyvavimui reikia visų šalių pritarimo ir laiko tokiam sprendimui priimti.

Partija Laisvė ir teisingumas, remdamasi Lietuvos ir užsienio karo ekspertų rekomendacijomis bei vertinimais, taip pat Rusijos-Ukrainos karo patirtimi, neigiamai vertina VGT sprendimą įsigyti tankus, nes šis sprendimas, pasirodo, priimtas vienasmeniškai Lietuvoje ir nėra integruotas į NATO gynybos planus.

Šis sprendimas, vertinant ribotus Lietuvos finansinius resursus krašto gynybai, ženkliai apriboja Lietuvos galimybes apsirūpinti kitomis efektyvesnėmis gynybos sistemomis ir įklampina į ilgalaikius neproporcingai didelius išlaikymo kaštus.

Tankų įsigijimas be palaikymo iš oro neturi prasmės, o brangus logistikos organizavimas reikalautų ypatingai didelių ir taip ribotų lėšų gynybai.

Lietuvai svarbu didinti savo strateginių objektų ir miestų gynybos potencialą. Tam būtinos skirtingo nuotolio priešlėktuvinės, prieštankinės gynybos priemonės; oro, jūrų ir žemės dronai; elektroninės gynybos priemonės; vietinės karo pramonės stiprinimas ir aktyviai gynybai paruošta visuomenė. (Suomijos ir Šveicarijos pavyzdžiai).

Gynybos papildomas finansavimas: jokių naujų mokesčių!

• 2024 m. Lietuvos gynybos biudžetas bus 2.1 mlrd. eurų, t.y., 2,75 proc. nuo BVP 134,8 mln. eurų, kuri valdžia vadina ,,banko solidarumo mokesčiu‘‘, mes, Laisvė ir teisingumas, tai vadiname verslo ir piliečių papildomu prisidėjimu prie Lietuvos gynybos, nes būtent jie sumoka šiuos pinigus už brangiausias paskolas ir banko aptarnavimo mokesčius ES.

• Pagrindinė gynybos stiprinimo priemonė – Lietuvos ekonomikos skatinimas. Valdžios institucijos ir lyderiai turi įsipareigoti mažinti biurokratiją, perteklinius ribojimus, spartinti ES lėšų greitą panaudojimą, šešėlio mažinimą, kuris didintų šalies BVP, o kartu ir šalies gynybos biudžetą. Siūlome parengti ir pasirašyti Politinių partijų susitarimą, kuriame būtų aiškios ekonomikos skatinimo priemonės, kurios leistų pasiekti – 4 proc. BVP augimo kasmet.

Nepateisinama, kai prasiėjus jau ketvirtiems 2021-2027 m. Europos Sąjungos (ES) finansinės perspektyvos metams, Lietuvos regionuose nepradėti investiciniai projektai, kuriems skirta 1.8 mlrd. Eurų! Šios lėšos augintų regionų gyvenimo kokybę ir šalies BVP. Priežastis – ministerijos iki šiol nepabaigia planavimo proceso... Tai nepateisinama.

• Pasisakome už vienos nedarbo dienos atsisakymą 5-erių metų laikotarpiui, kaip pilietinę priemonę tikslui pasiekti: per vieną darbo dieną Lietuvoje sukuriama apie 180 mln. eurų BVP.

Tai galėtų būti Nepriklausomybės atkūrimo diena – Kovo 11-oji. Taip prasmingai pažymėtume Nepriklausomybės atkūrimo dieną ir savo darbu įtvirtintume savo laisvę, nes stiprintume savo gynybą.


Šiame straipsnyje: Artūras Zuokassaugumasgynyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
cia tikras Ostapas Benderis DDD

ALGIS

ALGIS portretas
Reikia Ameriką siųsti ten kur nuplaukė rusų laivas su trampu priešakyje , JIE JAU PO ANTROJO PASAULINIO KARO ATĖJO LAISVINTI LIETUVOS , PER JUOS BUVO ŠIMTAI TŪKSTANČIŲ LIETUVIŲ IŠTREMTA -- I Š D A V I K A I .

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Trampas , būdamas prezidentu kvietė chuliganus užimti KAPITOLIJŲ , bet kai nepavyko o teismai užlaužė , TAI VAIKŠČIOJO PRISIMYŽĘS Į KELNES , TAIP BUS IR SU RUSIJOS KVIETMU UŽIMTI NATO ŠALIS , VIENU ŽODŽIU MIŽNIUS , O NE PREZIDENTAS ,, PUTINO MAZGOTĖ .
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

  • (Ne)reikalingos knygos
    (Ne)reikalingos knygos

    Užbaigdami Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šiandien  bibliotekininkai leisis į žygį Plateliuose. Tai šios profesijos atstovų žinutė visuomenei, kad bibliotekininkai – ne tarp knygų lentynų užsisklendusi, o aktyvi,...

  • Vagių ir šliundrų sovietai
    Vagių ir šliundrų sovietai

    Niekas negali pasakyti, ką Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) iš tiesų veikė nuo 1913-ųjų rudens iki 1917-ųjų pavasario, gyvendamas Sibiro tremtyje. ...

    8
  • Mergelė Bufetava
    Mergelė Bufetava

    Prastai lietuviškai kalbantis pilietis Z. Z. turėjo jugoslavišką bufetą. Kažkada pirktą pagal pažintis už talonus. Nors Jugoslavijos jau nėra, tačiau bufetas tebestovi. Virš bufeto ant sienos prikalta Rusijos vėliava. Kartą, kai...

    4
  • Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato
    Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato

    Kasmetinė mero ir tarybos darbų ataskaita ilgus metus buvo privalomas dokumentas, kurį miesto vadovas kasmet pateikdavo vilniečiams, kad jie galėtų matyti, kaip vykdomi valdžios  įsipareigojimai. Šią tradiciją įvedė Artūras Zuokas, ka...

    4
  • Timūras be būrio
    Timūras be būrio

    Potvynis Sibire nesibaigia, užtvindė jau ir urano kasyklas (skęstantys miestai, kaimai, namai su visu gyvuoju inventoriumi šiuo atveju – ne tiek svarbūs), taiką vis drumsčia ukrainiečių koviniai dronai (nepainioti su kovinėmis žąsimis),...

  • Atstatėme istorinį teisingumą
    Atstatėme istorinį teisingumą

    Man, kaip partizano ir tremtinės dukrai, itin svarbu ir labai džiugu, kad balandžio 18-ąją Seime įstatymo pakeitimu atstatytas istorinis teisingumas nuo okupacijų nukentėjusiems panašaus likimo Lietuvos gyventojams. Mano inicijuotoms Asmenų, nu...

    3
  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    19
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
Daugiau straipsnių