27 mln. žmonių vis dar gyvena vergijoje

Amerikai ruošiantis minėti vergijos panaikinimo 150-ąsias metines, JAV valstybės departamentas paskelbė, kad šiandien visame pasaulyje vergijoje vis dar gyvena 27 mln. žmonių.

Pabėgo iš namų

Tamara Vandermoon visai nepanaši į save nuotraukoje, kurią parodė JAV televizijai CNN. Tuomet jai buvo devyniolika. Merginos veidas sumuštas ir ištinęs, akių beveik nematyti.

„Sąvadautojas mušė mane, sudaužė veidą. Buvau visa mėlyna“, – prisiminė moteris.

Gyvenime ji matė daug skausmo. Palikta tėvo ir supykusi ant motinos, T.Vandermoon pabėgo iš namų, kai jai buvo dvylika. Paauglystėje ji pirmą kartą išbandė prostitucijos verslą, parduodama savo kūną už pinigus ir dovanas.

„Tiesiog norėjau būti pripažinta ir mylima. Man sakė, kokia esu graži, ir jeigu padarysiu tai, būsiu jo mergina“, – pasakojo T.Vandermoon.

Romantika greitai išgaravo, kai jai teko maloninti dešimtis vyrų per naktį, o pinigus atiduoti sąvadautojui arba skirti narkotikams, prie kurių greitai priprato.

Prisimindama, ką teko išgyventi, moteris negali sulaikyti ašarų.

„Aš dar buvau vaikas. Man buvo tik dvylika, o jie mane išnaudodavo. Ko gali norėti suaugęs vyras iš dvylikametės mergaitės?“ – retoriškai klausė T.Vandermoon.

Dabar jai 31-i, ir moteris pagaliau atsigauna po beveik du dešimtmečius trukusio košmaro.

Prekeivių gudrybės

T.Vandermoon gyvena Minesotos valstijoje, didžiausias jos miestas Mineapolis patenka į vietų, kuriose aktyviausiai veikia prekeiviai žmonėmis, tryliktuką. Čia kertasi stambūs greitkeliai, dažnai organizuojami sporto ir kitokie renginiai, todėl nusikaltėliams paprasčiau išnykti tarp milijonų pravažiuojančių žmonių.

Į prekeivių žmonėmis pinkles čia dažnai patenka iš namų pabėgę paaugliai, tokie kaip T.Vandermoon. Nusikaltėliai grasina jiems, prievartauja tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

„Jie nesako, kad yra sąvadautojai. Jie dedasi vaikinais, – apie tamsaus verslo užkulisius pasakojo prekybos žmonėmis aukoms padedančios organizacijos “Breaking Free„ steigėja Vednita Carter. – Labai paprasta įtikinti paauglį, kad nesiruoši jam pakenkti.“

Kitais atvejais merginos apsvaiginamos narkotikais arba pagrobiamos, iš jų atimami telefonai. Kaip ir kitose šalyse, aukos vežiojamos iš miesto į miestą, iš valstijos į valstiją ir izoliuojamos nuo bet ko, kas galėtų padėti.

Anot V.Carter, jeigu mergina pakliūva pas prekeivius žmonėmis, surasti jos beveik neįmanoma.

Nuteistų – vis mažiau

Kaip rašoma prancūzų leidinyje „The Huffington Post“, panašių istorijų gausu ir Europoje. Rumunė Kristina buvo prievarta ištekinta, kai jai buvo trylika. Vėliau paauglė buvo išvežta į Ispaniją bei Belgiją ir verčiama prašyti išmaldos gatvėse. Galiausiai merginai vis dėlto pavyko ištrūkti iš pagrobėjų gniaužtų.

Jaunas bedarbis Markas iš Didžiosios Britanijos gavo gerai mokamo darbo ir nemokamo gyvenimo pasiūlymą, bet galiausiai atsidūrė Švedijoje, kur buvo priverstas dirbti kaip vergas.

Aštuoniolikmetė britė Sophie išvažiavo į Italiją su draugu, kuris ėmė pardavinėti ją kitiems vyras. Kartais klientų būdavo po 30 per dieną.

Į viešumą patenka tik nedaugelis prekybos žmonėmis atvejų, o panašių istorijų Europoje yra šimtai tūkstančių, visame pasaulyje – milijonai.

Remiantis „The Huffington Post“, prekyba žmonėmis Europoje tik didina apsukas, o į teisėsaugos rankas patenkančių šiuolaikinių vergvaldžių skaičius kasmet mažėja. 2008 m. Europos teismai už prekybą žmonėmis nuteisė maždaug 1500 asmenų, o 2010-aisiais – 1100.

Į nusikaltėlių pinkles paprastai pakliūva labiausiai pažeidžiami visuomenės nariai – invalidai, smurtą namuose patiriančios moterys ir tėvų palikti vaikai. Nors dažniausiai į vergiją patenka moterys, prekeiviai žmonėmis nėra išrankūs: vyrus jie verčia dirbti, vaikus vagiliauti arba prašinėti išmaldos, o merginas išnaudoja seksualiai.


Prekybos žmonėmis mastas

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton antradienį pristatė kasmetę ataskaitą apie prekybą žmonėmis. Anot dokumento autorių, šiuolaikinės vergovės aukų pasaulyje yra maždaug 27 mln.

„Teisinis vergijos panaikinimas Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyse, deja, nereiškė, kad išnyko pati vergija, – konstatavo valstybės sekretorė. – Šiuolaikinės vergijos aukomis tampa vyrai ir moterys, berniukai ir mergaitės, jų istorija primena mums, kaip nežmoniškai kartais gali elgtis žmonės. Kad ir kokia būtų jų praeitis, jie yra gyvi ir kvėpuojantis priminimai mums, kad kova su vergija dar nebaigta.“

JAV valstybės departamentas teigia, kad iš 185 valstybių tik 33 ėmėsi visų būtinų priemonių prekybai žmonėmis sustabdyti ir pateko į pirmą iš jo sudarytų keturių kategorijų.

Juodajame valstybių sąraše yra Alžyras, Kongo Demokratinė Respublika, Libija, Šiaurės Korėja, Saudo Arabija. Paskutinėje kategorijoje šiemet atsidūrė ir Sirija, kurioje jau 15 mėnesių vyksta vidaus konfliktas.


Šiame straipsnyje: vergasvergijanelaisvė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Juzis

Juzis portretas
Galit drąsiai pripliusuot ir Lietuvą (Lithuania, Litauen), kur teritorija padalinta pagal partijų įtakos sferas, kur žmonės rausiasi konteineriuose, neišgyvena per mokesčius, nei už taip vadinamą minimalų atlyginimą, kur pensijos tiesiog pajuoka, ir tos pačios nuvogtos, po šiai dienai negrąžinamos! Užtai saujelė parsidavėlių seime lobsta iš nebaudžiamos korupcijos, nusistatę savo įstatymus, dengiami partinių bosų, teisėjų, prokurorų!

Juziui

Juziui portretas
Vargšas debile,ko gi čia triniesi ir verkšleni? Varyk ten kur tavo manymu geriau,o Lietuvą pamiršk, bet neteršk.Apkeliavau visą Europą - niekur nėr geriau nei Lietuvoj - nes esu lietuvis.

Birute

Birute portretas
Statistika baisi: Eurostato duomenimis - 25% Lietuvos vaikų gyvena žemiau skurdo ribos. 20.000 vaikų - našlaičiai, 50.000 - palikti tėvų... 540 000 žmonių tiesiog badauja ir prašo maisto iš labdaros, 400 000 pensininkų pensija nesiekia ir 600 Lt... Man irgi gaila savo vaikų, patekusių į XXI a. feodalizmo džiungles, priverstų tarnauti tiems, kas susivogė tų durnių "sovietikų" sukurtą turtą, pastatytas gamyklas ir fabrikus, kurie užgrobė mūsų senelių žemes ir ežerus. Bet kaip pliurpalais apie sovietmečio "baisumus" plaunamos jų smegenys, - tai baisiausia... Gaila išvytų iš tėvynės, paverstų autsaideriais, paniekintų senelių ir motinų. Baisu, kai jaunutei lietuvaitei tenka dirbti prostitute pasaulio patiltėse - mūsų ponai, dažniausiai tie, kurie tada stovėjo tribūnose ir garsiausiai rėkė apie laisvę ir nepriklausomybę, sukūrė baisią beteisiškumo ir skurdo terpę... Mūsų verslininkų "įžvalgą ir protą" parodo vien požiūris į darbininkus. Dar prieš keletą metų visuose laikraščiuose buvo masė skelbinų, kuriuose už minimalų atlyginimą ieškojo genijų iki 25 metų, mokančių mažiausiai penkias užsienio kalbas, su 5 metų darbo patirtimi, o jeigu specialybė būdavo moteriška, būtina sąlyga buvo nuo ausų augančios kojos. Kai visi rimti protingi žmonės, pasiskaitę tokių marazmų, išdardėjo į užsienį tada šauniesiems verslininkams dašuto, kad negalima iš žmonių tyčiotis, bet jau šaukštai po pietų..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių