Australijos URM: Pchenjano ir Maskvos strateginis susitarimas yra destabilizuojantis

Australijos užsienio reikalų ministrė Penny Wong (Peni Vong) antradienį pareiškė, kad neseniai Šiaurės Korėjos ir Rusijos sudarytas strateginės partnerystės susitarimas yra destabilizuojantis ir rizikingas pasauliui.

Birželį per Rusijos prezidento vizitą Pchenjane Vladimiras Putinas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) pasirašė strateginės partnerystės susitarimą. Jis numato abipusę pagalbą, jei kuri nors iš šalių susidurtų su agresija.

Susitarimas dar labiau padidino nuogąstavimus dėl stiprėjančių dvišalių ryšių. JAV ir jų partnerės kaltina Pchenjaną, kad mainais į karinę ir ekonominę pagalbą šis tiekia Rusijai labai reikalingą ginkluotę karui jos Ukrainoje.

„Taip pat noriu kai ką pasakyti apie Šiaurės Korėjos ir Rusijos saugumo paktą. Dar kartą kartoju, kad jis destabilizuoja padėtį. Jis rizikingas pasauliui, ir mes dar kartą sakome, kad Rusija renkasi ne taikai palankų, o eskaluojantį elgesį“, – žurnalistams Panmundžomo pasienio kaimo Pietų Korėjos pusėje sakė P. Wong.

Ji taip pat pasmerkė Šiaurės Korėjos raketų bandymus, kurie, pasak jos, kelia grėsmę regiono saugumui.

„Esame labai susirūpinę dėl KLDR eskaluojančių reakcijų ir destabilizuojančių veiksmų“, – pridūrė P. Wong, pavartodama oficialaus šalies pavadinimo santrumpą.

Antradienį Seule P. Wong su kolega iš Pietų Korėjos Cho Tae-yulu (Čoi Teijulu) surengė derybas ir susitarė bendradarbiauti su tarptautine bendruomene siekiant pasipriešinti Šiaurės Korėjos ir Rusijos karinei partnerystei, nurodė korėjiečių užsienio reikalų ministerija.

Ji taip pat kalbėjosi su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk-yeolu (Jun Sukjolu) ir aptarė, kaip pagerinti dvišalius santykius, sakoma šalies vadovo biuro išplatintame pranešime.

Pastaraisiais mėnesiais Korėjos pusiasalyje tvyro didelė įtampa: Šiaurės Korėja skraidina šiukšles balionais į Pietų Korėją ir tęsia raketų bandymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių