Bakingamo rūmai patvirtino R. Sunako atsistatydinimą iš premjero pareigų

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas išvyko iš Bakingamo rūmų, penktadienį atsistatydinęs iš ministro pirmininko pareigų.

Karalius Karolis III penktadienį oficialiai paskyrė leiboristų lyderį Keirą Starmerį naujuoju šalies ministru pirmininku.

Konservatorių partija išvakarėse vykusiuose rinkimuose patyrė triuškinamą pralaimėjimą prieš centro kairiąją Leiboristų partiją. Ji pirmą kartą per 14 metų sudarys vyriausybę.

Rūmai patvirtino, kad karalius priėmė R. Sunako atsistatydinimą.

Rūmai pareiškime teigė: „Šį rytą gerbiamasis parlamento narys Rishi Sunakas dalyvavo audiencijoje pas karalių ir pateikė atsistatydinimo iš ministro pirmininko ir pirmojo iždo lordo pareigų pareiškimą, kurį Jo Didenybė maloniai sutiko priimti.“

R. Sunakas su žmona į Bakingamo rūmus buvo nuvežti vyriausybės tarnybiniu automobiliu su vairuotoju, o išvyko privačiu automobiliu.

R. Sunakas paliko 10-uoju numeriu pažymėtą Dauningo gatvės namą, kai pasakė paskutinę savo, kaip premjero, kalbą.

R. Sunakas anksčiau sakė, kad prisiima atsakomybę už savo partijos pralaimėjimą ir kad paskambino leiboristų lyderiui Keirui Starmeriui pasveikinti jį su pergale.

Ketvirtadienį JK rinkėjai balsavo nacionaliniuose rinkimuose, per kuriuos išrinkti 650 įstatymų leidėjų, kurie ateinančius penkerius metus dirbs parlamente. Suskaičiavus beveik visus balsus, K. Starmerio vadovaujami leiboristai gavo mažiausiai 400 vietų parlamente.

Daugiau nei dešimtmetį valdžioje buvus penkiems skirtingiems premjerams, R. Sunako konservatorių 650 vietų Bendruomenių Rūmuose sumažės iki maždaug 130. Tai būtų blogiausias torių rezultatas per visą dviejų šimtmečių partijos istoriją.

R. Sunakui atsistatydinus, K. Starmeris nuvyko į karališkuosius rūmus prašyti Karolio III palaiminimo sudaryti vyriausybę. Atlikęs šį ritualą, naujasis ministras pirmininkas vyks į savo oficialią rezidenciją, kur, kaip tikimasi, pasakys kalbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vienas ŠMIKIS nueina, kitas

vienas ŠMIKIS nueina, kitas portretas
toks pat a t e i n a-- taip ir toliau gyventojai vargsta

Ignas

Ignas portretas
Sunako snukis aferiugos etalonas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių