Baltieji rūmai: JAV nemano, kad Gazos Ruože vyksta genocidas

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos nemano, jog Gazos Ruože vyksta genocidas, tačiau Izraelis turi dėti daugiau pastangų, kad apsaugotų civilius palestiniečius, pirmadienį pareiškė prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas).

Stringant deryboms dėl paliaubų ir Izraeliui toliau smogiant Gazos Ruožo pietuose esančiam Rafachui, J. Sullivanas tvirtino, kad atsakomybė už taiką tenka palestiniečių islamistų grupuotei „Hamas“.

„Manome, kad Izraelis gali ir privalo padaryti daugiau, kad užtikrintų nekaltų civilių gyventojų apsaugą ir gerovę. Nemanome, kad tai, kas vyksta Gazos Ruože, yra genocidas“, – spaudos konferencijoje sakė J. Sullivanas.

Jis pridūrė, kad JAV, teikdamos šį vertinimą, „naudoja tarptautiniu mastu pripažintą genocido terminą, kuriuo daugiausia dėmesio skiriama ketinimams“.

J. Bidenas norėjo, kad „Hamas“ būtų nugalėta, tačiau suprato, kad palestiniečių civiliai gyventojai atsidūrė pragare, teigė J. Sullivanas.

Jis sakė, kad nori „žengti žingsnį atgal“ ir išdėstyti J. Bideno administracijos poziciją dėl šio konflikto, sulaukus kritikos iš abiejų JAV politinio spektro pusių.

J. Bidenas sulaukė respublikonų kritikos sustabdęs kai kurias ginklų siuntas, kad būtų įgyvendintas jo reikalavimas Izraeliui sustabdyti Rafacho puolimą, o JAV universitetuose vyko protestai prieš jo paramą Izraeliui.

JAV prezidentas mano, kad bet kokia operacija Rafache „turi būti susijusi su strateginiu galutiniu sprendimu, kuris taip pat atsakytų į klausimą „Kas bus toliau?“, kalbėjo J. Sullivanas.

Jo teigimu, tai padėtų Izraeliui išvengti „įsitraukimo į niekada nesibaigiančią ir galiausiai Izraelio jėgas bei gyvybingumą išsekinsiančią kovos su sukilėliais kampaniją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Istoriniai faktai

Istoriniai faktai portretas
Kai vykdė Amerikos, vietinių gyventojų-indėnų genocidą, irgi taip nemanė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių