Belgija pradeda mėnesius truksiančias derybas dėl valdančiosios koalicijos sudarymo

  • Teksto dydis:

Belgija pirmadienį pradėjo derybas dėl valdančiosios koalicijos sudarymo po rinkimų, į pagrindines pozicijas visoje šalyje iškėlusių centro dešinės partijas.

Analitikai prognozuoja, kad dėl panašių rinkimų rezultatų skirtingose Belgijos dalyse susitarimui pasiekti gali prireikti mažiau laiko nei paprastai, tačiau vis tiek ne mažiau kaip pusmečio.

Dešiniųjų nacionalistų Naujasis flamandų aljansas (N-VA) sekmadienį regioniniuose ir visuotiniuose rinkimuose aplenkė kraštutinių dešiniųjų partiją Vlaams Belang“.

Tai reiškia, kad N-VA lieka vadovauti olandiškai kalbančioje Flandrijoje.

Tuo metu prancūzakalbėje Valonijoje centro dešiniųjų Reformistų judėjimas sutriuškino Socialistų partiją, daug metų buvusią regiono valdžioje.

Reformistų judėjimas taip pat užėmė pirmą vietą Briuselyje.

Belgijos premjeras Alexanderis De Croo (Aleksanderis De Kro), pastebėjęs, kad jo liberalų partija praranda paramą, pirmadienį pagal protokolą įteikė atsistatydinimo pareiškimą karaliui Philippe'ui (Filipui).

Tuomet karalius pradėjo preliminarias derybas su įvairių politinių partijų vadovais, tikėdamasis, kad artimiausiu metu bus paskirtas asmuo, ieškosiantis galimo susitarimo.

N-VA vadovas ir Antverpeno meras Bartas De Weveris (Bartas De Veveris) laikomas labiausiai tikėtinu kandidatu, jo partijai gavus daugiausia vietų (24 iš 150) federaliniame parlamente.

„Visiškai nutolstame nuo tradicinio pastarųjų penkiasdešimties metų Belgijos naratyvo, pagal kurį Flandrija yra dešinėje, o Valonija – kairėje“, – sakė katalikiškojo Leveno universiteto profesorius Vincent'as Laborderie (Vensanas Laborderi).

„Susidaro įspūdis, kad rinkėjai struktūriškai persiorientuoja į centro dešinę“, – pridūrė jis.

Dėl sudėtingos regioninės ir nacionalinės sistemos Belgijoje diskusijos dėl naujos koalicijos gali užtrukti labai ilgai.

Pavyzdžiui, 2010–2011 metais jos truko net 541 dieną.

„Logiškai mąstant, šį kartą viskas turėtų vykti greičiau“, – teigė V. Laborderie. Jo nuomone, derybos užtruks maždaug pusmetį.

Briuselio laisvojo universiteto (VUB) ekspertas Davidas Sinardet (Davidas Sinardė) sakė, kad pažanga priklausys nuo to, kaip ryžtingai N-VA sieks įgyvendinti savo ilgalaikę poziciją suteikti daugiau galių regionams.

„Jei šiuo klausimu nebus didelių reikalavimų, kurie apsunkintų padėtį, vyriausybė galėtų būti suformuota gana greitai“, – įsitikinęs jis.

A. De Croo kol kas lieka laikinuoju ministru pirmininku.


Šiame straipsnyje: Belgijaderyboskoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių