A. Blinkenas atvyko į Lenkiją koordinuoti veiksmų dėl Ukrainos

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį susitinka su Lenkijos lyderiais koordinuoti veiksmų ir parengti bendros pozicijos dėl Ukrainos, naują įtampą keliant artėjantiems JAV rinkimams ir Rusijos atakoms.

JAV diplomatijos vadovas į Lenkiją atvyko traukiniu po bendros su britų užsienio reikalų sekretoriumi Davidu Lammy (Deividu Lamiu) kelionės į Kyjivą, kur abu jie pažadėjo greitai apsvarstyti Ukrainos prašymus leisti smogti taikiniams toliau Rusijos teritorijoje.

Varšuvoje A. Blinkenas atskirai susitiks su ministru pirmininku Donaldu Tusku ir prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda), labai nesutariančiais dėl Lenkijos vidaus klausimų.

Tačiau Lenkija, nors ir susiskaldžiusi vidaus politikos klausimais, turi niūrių istorinių prisiminimų apie Rusiją ir vieningai remia Ukrainą nuo pat Maskvos invazijos į kaimynę pradžios 2022-ųjų vasarį.

A. Blinkenas tikisi pasinaudoti paskutiniais JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos darbo mėnesiais ir drauge su sąjungininkais pasistengti užtikrinti plataus masto ilgalaikę paramą Ukrainai, gaunančiai milijardų dolerių vertės Vakarų karinę ir ekonominę pagalbą.

Tačiau lapkričio 5-ąją įvyksiantys JAV prezidento rinkimai galėtų smarkiai pakeisti didžiausio Ukrainos rėmėjo Vašingtono poziciją. Respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį per debatus su savo varžove, dabartine viceprezidente Kamala Harris (Kamala Haris) neatsakė į klausimą, ar jis nori, kad Ukraina laimėtų.

J. Bideno politinė įpėdinė K. Harris per debatus žadėdama toliau remti Ukrainą paminėjo Lenkiją ir lenkų kilmės amerikiečių balsus.

Jei JAV neremtų Ukrainos, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „sėdėtų Kyjive ir žvelgtų į likusią Europos dalį, pradedant Lenkija“, kalbėjo ji.

„Kodėl nepasakote 800 tūkstančių lenkų (kilmės) amerikiečių čia, Pensilvanijoje, kaip greitai pasiduotumėte dėl naudos ir to, ką laikote draugyste su, kaip žinia, diktatoriumi, kuris jus suvalgytų pietums?“ – D. Trumpui sakė K. Harris, turėdama galvoje jo ankstesnius susižavėjimo V. Putinu pareiškimus.

Vis dėlto Lenkija, kuri nuo Šaltojo karo pabaigos yra entuziastinga JAV sąjungininkė, siekė dirbti su D. Trumpu per jo kadenciją 2017–2021 metais.

A. Duda balandį Niujorke susitiko su D. Trumpu ir abu jie gyrė vienas kito darbus.

Pernai rinkimuose triumfavęs D. Tuskas, kuris orientuojasi į Europą, yra kalbėjęs apie demokratijos atkūrimą po susiskaldymo. Šis klausimas yra svarbus ir J. Bidenui.

J. Bidenas šiemet Baltuosiuose rūmuose drauge priėmė D. Tuską ir A. Dudą, vildamasis pasiųsti vienybės dėl Ukrainos žinią.

D. Tuskas nevengia kritikuoti D. Trumpo Respublikonų partijos narius, nepritariančius tam, kad būtų padedama Ukrainai.

Kai JAV Kongresas ilgai delsė patvirtinti vieną karinės pagalbos paketą Ukrainai, D. Tuskas sakė, kad Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) yra asmeniškai atsakingas už „tūkstančius gyvybių“.

A. Blinkenas turi aptarti su Varšuva tolesnį veiksmų koordinavimą. Lenkija yra svarbus logistinis Vakarų karinės pagalbos Ukrainai kelias.

Po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą Lenkija taip pat perka daugiau amerikietiškų ginklų. Praėjusį mėnesį Varšuva pasirašė susitarimą su „Boeing“ dėl 96 atakos sraigtasparnių „Apache“ pirkimo.


Šiame straipsnyje: Antony BlinkenasLenkijaUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių