Bulgarijos atominė elektrinė pamažu atsisako rusiško kuro

Vienintelė Bulgarijos atominė elektrinė pirmadienį viename iš savo reaktorių pradėjo naudoti JAV grupės „Westinghouse“ pagamintą atominį kurą, taip stengdamasi sumažinti savo priklausomybę nuo energijos iš Rusijos.

Valstybinė Kozlodujaus elektrinė prie Dunojaus upės tiekia daugiau nei trečdalį šalies elektros energijos ir iki šiol dviejuose veikiančiuose sovietų pastatytuose 1000 megavatų reaktoriuose naudojo rusišką kurą. Seniausias 5-ojo bloko reaktorius buvo pastatytas 1987 m., pirmadienio rytą jis buvo prijungtas prie nacionalinio elektros tinklo prieš tai "pakrovus į reaktorių 43 „Westinghouse“ gamybos kuro rinkles“, sakoma elektrinės pranešime ir priduriama, kad perėjimas prie naujos kuro rūšies turėtų užtrukti ketverius metus.

Maskvai 2022 m. vasarį įsiveržus į Ukrainą, Kozlodujaus atominė elektrinė pasirašė branduolinio kuro tiekimo sutartis su „Westinghouse“ ir Prancūzijos energetikos milžinės EDF dukterine įmone „Framatome“, kad pakeistų tiekimus iš Rusijos. Prieš karą Europos Sąjungos ir NATO narė Bulgarija beveik visiškai priklausė nuo energijos tiekimų iš Rusijos, bet nuo tada pradėjo juos diversifikuoti.

Į antrąjį elektrinės reaktorių planuojama tiekti „Framatome“ kurą. Be to, iki 2030-ųjų Kozlodujuje turi būti pastatyti du JAV gamybos branduoliniai reaktoriai.

Čekija, Slovakija ir Vengrija taip pat pasirašė branduolinio kuro tiekimo sutartis su „Westinghouse“ ir „Framatome“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių