D. Tuskas pertvarkė Lenkijos vyriausybę keliems ministrams dalyvaujant EP rinkimuose

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį paskelbė apie pakeitimus savo ministrų kabinete, kad keturi dabar jau buvę ministrai kitą mėnesį galėtų dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

Vyriausybės pertvarkymas taip pat laikomas galimybe įlieti jai naujos energijos. D. Tusko vyriausybė, pradėjusi dirbti gruodį, ėmėsi nuodugnių reformų daugelyje sričių, įskaitant teisingumą ir žiniasklaidą.

„Šiandien atėjo laikas susitvarkyti ir tai viena iš priežasčių, dėl kurios bendrai nusprendėme padaryti šiuos pakeitimus“, – sakė D. Tuskas.

Savo postus palieka kultūros ministras Bartlomiejus Sienkiewiczius (Bartlomejus Senkevičius), vadovavęs valstybinių televizijos, radijo ir naujienų agentūros vadovybės pakeitimui, vidaus reikalų ministras Marcinas Kierwinskis (Marcinas Kervinskis), valstybės turto ministras Borysas Budka ir plėtros bei technologijų ministras Krzysztofas Hetmanas (Kšyštofas Hetmanas).

D. Tuskas sakė, jog nors niekas neturėtų manyti, kad postą užima neribotam laikui, minėti ministrai atliko savo užduotis.

Naujuoju vidaus reikalų ministru paskirtas Tomaszas Siemoniakas (Tomašas Semoniakas), ankstesnėje D. Tusko vyriausybėje 2011–2015 metais dirbęs gynybos ministro poste.

Jis išsaugo savo, kaip ypatingųjų paslaugų koordinatoriaus vykstant Rusijos karui prieš kaimyninę Ukrainą, pareigas.

Kultūros ministre tapo Hanna Wroblewska (Hana Vrublevska).

Rūpintis valstybės turtu šiuo metu, kai vykdoma daug auditų, pavesta Jakubui Jaworowskiui (Jakubui Javorovskiui), kurį D. Tuskas pavadino „Renesanso žmogumi“, o naujasis plėtros ministras yra Krzysztofas Paszykas (Kšyštofas Pašykas), patyręs politikas ir įstatymų leidėjas.

Prezidentūros atstovas sakė, kad pirmadienio rytą planuojama ceremonija, per kurią naujieji ministrai bus oficialiai paskirti.

D. Tusko vyriausybė ėmėsi atšaukti nemažai savo pirmtakės sprendimų. 2015–2023 metais valdžiusi dešiniojo sparno partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) vyriausybė dėl savo politikos neretai konfliktuodavo su Europos Sąjunga.

Ministrų kabinetas buvo pertvarkytas likus kelioms valandoms iki planuojamo didelio PiS protesto Varšuvoje. PiS, siekianti per birželio 9-osios rinkimus laimėti vietų Europos Parlamente, prisideda prie ūkininkų, protestuojančių prieš naująją ES žemės ūkio politiką – Žaliąjį kursą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių