E. Macronas po pensijų krizės ir riaušių premjerę palieka poste: atkūrė ramybę?

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) palieka poste savo ministrę pirmininkę, paskelbė jo darbuotojai, nutraukdami savaites trukusias spėliones dėl galimo perkrovimo po vyriausybę sukrėtusių krizių virtinės.

Elisabeth Borne (Elizabet Born) vadovaujant vyriausybei, būta kol kas audringiausių E. Macrono antrosios kadencijos epizodų.

Pastaraisiais mėnesiais šalį purtė neramumai dėl ginčijamos pensijų reformos, o tada – riaušės dėl incidento, kai policininkas nušovė Šiaurės Afrikos kilmės paauglį.

Pagal Prancūzijos politinę tradiciją premjerai retai išdirba ilgiau nei kelerius metus. Nuo 2017 metų, kai E. Macronas atėjo į valdžią, premjero poste dirba jau trečias žmogus.

Premjero keitimas dažnai signalizuoja naują politinę kryptį.

Ilgai sklandė gandai, kad E. Macronas į E. Borne vietą paskirs griežtas priemones ginantį vidaus reikalų ministrą Geraldą Darmaniną (Žeraldą Darmaneną), iš dalies pripažindamas jo darbą tvarkantis su riaušėmis, aprimusiomis dislokavus dešimtis tūkstančių policininkų.

Tačiau galiausiai E. Macronas pasirinko status quo, vėlai pirmadienį sakė vienas jo aplinkos žmogus.

„Kad užtikrintų stabilumą ir nuodugnų darbą, prezidentas nusprendė palikti premjerę“, – sakė šis pareigūnas.

Pasak jo, prezidentas vėliau šią savaitę turi paskelbti pranešimą ir „priminti šaliai savo aiškią kryptį“.

E. Borne sakė, kad šią savaitę tęs nedidelės apimties pertvarkymą ministrų kabinete. Stebėtojų manymu, tikėtina, kad pirmieji bus pakeisti jaunesnioji ministrė Marlene Schiappa (Marlen Šjapa), kritikuojama dėl įtariamo prasto viešųjų lėšų tvarkymo, ir švietimo ministras Papas Ndiaye (Papas Ndai).

Pirmadienį buvo paskirtas naujas E. Borne administracijos vadovas, darbo teisės specialistas Jeanas-Denis Combrexelle'is (Žanas Deni Kombrekselis), ir tai rodytų, kad premjerė tikisi atnaujinti dialogą su profesinėmis sąjungomis po mėnesius trukusios priešpriešos dėl pensinio amžiaus padidinimo, kurį ji prastūmė parlamente be balsavimo.

„Ramybė atkurta“, – sakė minėtas Eliziejaus rūmų pareigūnas. Jis pridūrė, kad nuogąstavimai dėl smurto per praėjusią savaitę minėtą Bastilijos paėmimo dieną nepasitvirtino ir vyriausybė vėl gali nukreipti dėmesį į savo politinę darbotvarkę.

E. Macrono sąjungininkai vis dar neturi absoliučios daugumos parlamente, ir E. Borne gali būti geresnis pasirinkimas siekiant ad hoc paramos E. Macrono politikos klausimams nei nesutarimus keliantis G. Darmaninas, naujienų agentūrai  AFP sakė vienas buvęs ministras.

„Tiesa, kad daugiau niekas nebūtų geresnis renkant daugumą“, – sakė jis.

E. Borne anksčiau šį mėnesį laikraščiui „Le Parisien“ sakė, kad pateikė E. Macronui savo pasiūlymus dėl politikos, didžiausią dėmesį skirdama darbo klausimams, viešajai tvarkai, klimato kaitai, sveikatos apsaugai ir švietimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanda

Vanda portretas
Išneš į pensiją grabe....

Ir prancūzai turi savo šimonytę

Ir prancūzai turi savo šimonytę portretas
Gili užuojauta

Anonimas

Anonimas portretas
Ar abejojama tekstu, kad klausinejama skaitytojų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių