E. Musko „X“ išvengė griežtų ES konkurencijos taisyklių

  • Teksto dydis:

Milijardieriaus Elono Musko platformai „X“ nebus taikomos griežtos Europos Sąjungos konkurencijos taisyklės, kuriomis siekiama, kad skaitmeninės rinkos būtų atviros, trečiadienį pranešė Europos Komisija.

Svarbus ES įstatymas reikalauja, kad didžiausios pasaulio skaitmeninės firmos laikytųsi tam tikrų reikalavimų, pavyzdžiui, suteiktų vartotojams daugiau pasirinkimo galimybių. Taip siekiama riboti šių kompanijų dominavimą.

Skaitmeninių rinkų aktas (SRA) taikomas vadinamiesiems prieigos valdytojams, o prie jų nuo kovo priskiriamos „Google“ patronuojančioji bendrovė „Alphabet“, „Amazon“, „Apple“, „TikTok“ savininkė „ByteDance“, „Meta“, kuriai priklauso „Facebook“, ir „Microsoft“.

Gegužę į sąrašą buvo įtraukta viešojo apgyvendinimo įstaigų užsakymo internetu platforma „Booking“.

„X“ ginčijo savo įtraukimą ir sakė, kad nėra svarbi prieiga kompanijoms, norinčioms pasiekti vartotojus. Gegužę ES pradėjo tyrimą dėl „X“ prieštaravimo.

Dabar EK „padarė išvadą, kad „X“ išties neatitinka prieigos valdytojo apibrėžimo, nes tyrimo metu buvo nustatyta, jog „kompanijos nesijaučia priklausomos nuo „X“, kai nori pasiekti vartotojus internete.

SRA yra dalis pastiprintų ES teisinių priemonių, skirtų technologijų milžinėms suvaldyti. Vienas pagrindinių bloko tikslų šiuo klausimu yra suteikti daugiau galių prižiūrinčioms institucijoms, kol dar nėra per vėlu.

Pavyzdžiui, prieigos valdytojai turi informuoti ES apie bet kokius planus pirkti kokias nors kompanijas. Tokia praktika keldavo nerimą konkurencijos prievaizdams, nes firmos dažnai supirkdavo potencialius konkurentus, kol jie netapo joms grėsme.

Įstatymas taip pat įpareigoja milžines pasiūlyti vartotojams daugiau galimybių rinktis.

Nors E. Musko nebėra SRA taikiklyje, jo platforma „X“ vis tiek atidžiai tikrinama pagal turinio moderavimo taisykles.

Liepą ES nurodė, kad „X“ pažeidžia Skaitmeninių paslaugų akto (SPA) taisykles: klaidina vartotojus savo paskyrų žymėjimu.

Tyrimas pagal SPA yra plačios apimties; ES taip pat aiškinasi, kaip platforma sprendžia nelegalaus turinio ir manipuliavimo informacija problemas.

Už kiekvieną pažeidimą EK gali skirti baudą iki 6 proc. kompanijos pasaulinės metinės apyvartos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių