ES 25 mln. eurų padidino humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pirmadienį sakė, kad Europos Sąjunga 25 mln. eurų padidino humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui.

„Tokiu būdu Europos Sąjunga iš viso skirs 100 mln. eurų humanitarinei pagalbai Gazos Ruožo civiliams gyventojams“, – ES diplomatams Briuselyje sakė U. von der Leyen.

Ji teigė, kad pagalbos srautai į Gazos Ruožą iš Egipto tebėra per maži, todėl ES rengia kitus galimus maršrutus, įskaitant maršrutą jūra iš Kipro.

U. von der Leyen, ne kartą išsakiusi paramą Izraeliui, teigė, kad ši šalis, vykdydama operaciją Gazos Ruože, privalo stengtis išvengti civilių aukų.

Islamistų grupuotė „Hamas“ akivaizdžiai naudojasi nekaltais palestiniečiais ir įkaitais kaip gyvaisiais skydais – tai siaubinga ir grynas blogis“, – sakė ji.

„Mūsų širdys kraujuoja, kai matome iš griuvėsių ištrauktus mažus vaikus“, – pridūrė ji.

U. von der Leyen diplomatams sakė, kad net ir vykstant konfliktui turi būti dviejų valstybių sprendimo perspektyva.

Ji primygtinai pabrėžė, jog būtina sąlyga nutraukus kovas yra ta, kad Gazos Ruožas nebegalėtų būti saugus prieglobstis teroristams ir kad „Hamas“ nebevaldytų šios teritorijos.

„Svarstomos įvairios idėjos, kaip tai būtų galima užtikrinti, įskaitant tarptautines taikos palaikymo pajėgas, kurioms suteikti Jungtinių Tautų įgaliojimai“, – sakė ji.

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 9,7 tūkst. žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų.

„Hamas“ nuo 2007-ųjų, kai perėmė Gazos Ruožo kontrolę, buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių