ES įspėja Rusiją dėl neteisėtų rinkimų aneksuotose Ukrainos teritorijose

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga pirmadienį įspėjo Rusiją, kad Kremliaus aneksuotose Ukrainos teritorijose rinkimus organizavę asmenys neišvengs pasekmių.

Sekmadienį Maskva pareiškė, kad partija „Vieningoji Rusija“, kuri tvirtai remia prezidentą Vladimirą Putiną, laimėjo vietos rinkimus Rusijos okupuotose teritorijose.

„Griežtai atmetame šį tolesnį bergždžią Rusijos bandymą įteisinti ar normalizuoti savo neteisėtą karinę kontrolę ir bandymą aneksuoti dalį Ukrainos teritorijos“, – pareiškė 27 šalių blokas.

„Rusijos politinė vadovybė ir su jų organizavimu susiję asmenys patirs šių neteisėtų veiksmų pasekmes“, – pridūrė jis.

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, ES jau įvedė 11 precedento neturinčių sankcijų paketų Maskvai.

Pernai Kremlius paskelbė aneksavęs šias Ukrainos rytines ir pietines teritorijas, nors karine prasme jas kontroliuoja tik iš dalies.

Balsavimas taip pat vyko Krymo pusiasalyje, kurį Kremlius neteisėtai aneksavo 2014 metais.

Maskvos surengtus rinkimus jose Ukraina ir jos sąjungininkai vadina apgaule, o Kyjivo pajėgos kovoja, kad susigrąžintų užgrobtą teritoriją.

Vietos rinkimai vyko ir visoje Rusijoje, kur kitais metais numatomi prezidento rinkimai, turintys V. Putino valdymą pratęsti iki mažiausiai 2030-ųjų.

Jo oponentai yra tremtyje arba kalėjime, o Maskva kriminalizavo savo karo Ukrainoje kritiką ir sulaikė tūkstančius žmonių už komentarus.


Šiame straipsnyje: ESįspėja Rusijąneteisėti rinkimaianeksuotos teritorijoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių