ES pasiekė kompromisą dėl energetikos rinkos reformos projekto

Europos Sąjungos valstybių narių energetikos ministrams pagaliau pavyko susitarti dėl elektros energijos rinkos reformos projekto, skelbia Prancūzijos naujienų agentūra AFP ir Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

Pagal šį projektą Bendrijos narės būtų skatinamos ilgalaikėmis sutartimis gaminti elektrą iš atsinaujinančių energijos šaltinių, o „žaliosios“ energijos gamintojams būtų mokamos kompensacijos, jei elektros kaina rinkoje kristų žemiau numatytosios, tačiau jei ji taptų didesnė, finansinis perviršis patektų į valstybės biudžetą.

Kompromisas pasiektas po kelis mėnesius trukusių Prancūzijos ir Vokietijos ginčų dėl valstybinės paramos branduolinei energetikai, ir jis leis pradėti derybas su Europos Parlamentu dėl įgyvendinimo reformos, kuria siekiama atsieti elektros energijos kainą nuo gamtinių dujų kainos.

ES siekiai sumažinti elektros energijos rinkos pažeidžiamumą yra atsakas į Rusijos invazijos į Ukrainą padarinius, kurie  praėjusiais metais lėmė staigų elektros kainų šuolį tiek verslui, tiek ir namų ūkiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių