ES paskyrė kovos su Ebolos virusu koordinatorių

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) lyderiai ketvirtadienį paskyrė Kristą Stylianidį (Christos Stylianides) Bendrijos kovos su Ebolos virusu, kuris Vakarų Afrikoje jau pareikalavo beveik 4,9 tūkst. gyvybių, koordinatoriumi.

K.Stylianidį, Kipro graiką, kuris bus naujasis ES komisaras humanitarinei pagalbai, „#EUCO paskyrė ES koordinatoriumi kovai su #ebola“, „Twitter“ parašė ES vadovas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus).

Per praėjusį mėnesį Europos Parlamente vykusius svarstymus dėl patvirtinimo K.Stylianidis europarlamentarams sakė, jog yra pasirengęs vykti į Vakarų Afriką pamatyti situacijos savo akimis. Tokie jo žodžiai buvo palydėti plojimais.

ES užsienio reikalų ministrai anksčiau šią savaitę susitarė, kad vienas kovos su Ebolos virusu koordinatorius yra geriausias būdas sutelkti skirtingas ES pastangas – finansavimą, medicinos darbuotojus, sąlygas, tyrimus – siekiant apriboti ir suvaldyti protrūkį.

Anksčiau ketvirtadienį Europos Komisija paskelbė, kad „lenktyniauja su laiku“ siekdama užbėgti Ebolos virusui už akių ir neleisti jam plisti kitur.

Todėl Europos Komisija skyrė dar 24,4 mln. eurų skubiai reikalingiems tyrimams dėl skiepų nuo Ebolos karštligės, kurios nulemiamas mirtingumas yra maždaug 70 procentų.

Tos lėšos bus skirtos skubiai, „kad būtų galima kuo greičiau pradėti darbą“, nurodė Komisija. Naujausi skaičiai rodo, kad Liberijoje, Siera Leonėje ir Gvinėjoje Ebolos virusu užsikrėtė 10 tūkst. žmonių, o mirė 4,9 tūkstančio.

„Dėl Ebolos lenktyniaujame su laiku, privalome ir spręsti nepaprastąją situaciją, ir, tuo pačiu metu, turėti ilgalaikį atsaką“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu).

Europos Komisija nurodė dirbanti su pramone, kad būtų sukurti skiepai nuo Ebolos karštligės, vaistai ir diagnozavimo būdai.

Kol kas Europos Komisija ir 28 atskiros valstybės narės pažadėjo daugiau kaip 600 mln. eurų humanitarinės ir kitokios pagalbos, kad padėtų dorotis su šia sveikatos apsaugos krize, kuri, kaip nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), netrukus gali nulemti 10 tūkst. atvejų per savaitę.

PSO koordinuoja pasaulines pastangas kontroliuoti Ebolos karštligės protrūkį. Viliamasi, kad eksperimentinės vakcinos, kurios šiuo metu yra bandomos, gali būti prieinamos kitų metų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių