ES pradeda oficialų „TikTok“ tyrimą dėl vaikų apsaugos

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė apie oficialius veiksmus platformos „TikTok“ atžvilgiu, siekdama ištirti įtariamus nepilnamečių apsaugos internete taisyklių pažeidimus pagal svarbų skaitmeninio turinio reguliavimo įstatymą.

„Šiandien pradedame #TikTok tyrimą dėl įtariamo skaidrumo ir nepilnamečių apsaugos įsipareigojimų pažeidimo“, – sakė už vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas).

Socialiniame tinkle „X“ jis paskelbė, kad pagal naująjį bloko Skaitmeninių paslaugų aktą (DSA) pradedama procedūra dėl vaizdo įrašų dalijimosi programėlės, priklausančios Kinijos bendrovei „ByteDance“.

Tai antrasis tyrimas, susijęs su šia stambia interneto platforma nuo tada, kai Briuselis priėmė DSA. Gruodį buvo imtasi priemonių milijardieriaus Elono Musko (Ilono Masko) socialinio tinklo „X“ atžvilgiu.

Briuseliui ypač didelį susirūpinimą kelia tai, kad, jo vertinimu, „TikTok“ nedaro pakankamai, kad spręstų neigiamo poveikio jaunimui problemą.

Didžiausią nerimą kelia vadinamasis „triušio urvo“ efektas, kuris pasireiškia tada, kai vartotojams pagal algoritmą pateikiamas susijęs turinys, kuris kai kuriais atvejais priveda prie pavojingesnio turinio.

Europos Komisijai taip pat kelia susirūpinimą „TikTok“ vartotojų amžiaus patvirtinimo priemonės, kurios, anot jos, „gali būti nepagrįstos, neproporcingos ir neveiksmingos“.

EK pradėjo „oficialią procedūrą, kad įvertintų, ar „TikTok“ galėjo pažeisti“ DSA kitose srityse, įskaitant „reklamos skaidrumą“ ir „tyrėjų prieigą prie duomenų“.

Veiksmų imtasi išnagrinėjus „TikTok“ rizikos vertinimo ataskaitą ir platformos atsakymus į Briuselio prašymus pateikti daugiau informacijos apie tai, kokių priemonių vaizdo įrašų dalijimosi platforma ėmėsi kovai su neteisėtu turiniu, nepilnamečių apsaugai ir prieigai prie duomenų.

TikTok“ turi atidžiai išnagrinėti savo siūlomas paslaugas ir atidžiai apsvarstyti riziką, kurią jos kelia tiek jauniems, tiek vyresniems vartotojams.

„Dėti visas pastangas“

EK teigė, kad reguliavimo institucijos toliau rinks įrodymus, ir pridūrė, kad šiuo žingsniu jai suteikiami įgaliojimai prireikus imtis tolesnių vykdymo užtikrinimo priemonių.

„TikTok“, kaip milijonus vaikų ir paauglių pasiekianti platforma, turi visapusiškai laikytis DSA ir atlikti ypatingą vaidmenį užtikrinant nepilnamečių apsaugą internete“, – sakė Th. Bretonas.

„Šiandien pradedame šią oficialią procedūrą dėl pažeidimų, kad užtikrintume, jog būtų imtasi proporcingų veiksmų jaunų europiečių fizinei ir emocinei gerovei apsaugoti. Turime dėti visas pastangas, kad apsaugotume savo vaikus“, – pridūrė T. Bretonas.

Visoje ES „TikTok“ aktyvių vartotojų per mėnesį yra daugiau nei 142 mln. vartotojų, pernai jų buvo 125 milijonai.

„TikTok“ turi atidžiai išnagrinėti savo siūlomas paslaugas ir atidžiai apsvarstyti riziką, kurią jos kelia tiek jauniems, tiek vyresniems vartotojams“, – sakė EK vykdomoji vicepirmininkė Margrethe Vestager (Margretė Vestager).

Atliekant oficialų tyrimą daugiausia dėmesio bus skiriama keturioms sritims: kaip „TikTok“ vertina ir mažina sisteminę riziką; kaip bendrovė laikosi nepilnamečių privatumo ir saugumo apsaugos reikalavimų; kaip „TikTok“ imasi priemonių, kad užtikrintų „patikimą“ reklamų saugyklą, ir kokių veiksmų imtasi skaidrumui didinti.

„TikTok“ teigė besiimanti veiksmų, kad apsaugotų nepilnamečius internete.

„TikTok“ pirmoji pasiūlė funkcijas ir nustatymus, kuriais siekiama apsaugoti paauglius ir neleisti į platformą patekti jaunesniems nei 13 metų asmenims, – teigė vienas programėlės atstovas. – Toliau bendradarbiausime su ekspertais ir pramonės atstovais, kad užtikrintume jaunų žmonių saugumą „TikTok“ tinkle, ir tikimės, kad dabar turėsime galimybę išsamiai paaiškinti šį darbą Komisijai.“

Rizika gauti baudas

Procedūros užbaigimo terminas nenustatytas.

DSA suteikia Briuseliui teisę skirti pažeidėjoms dideles baudas, o už pažeidimus gali būti skiriamos baudos, siekiančios iki šešių procentų kurios nors skaitmeninės įmonės pasaulinių pajamų.

Už rimtus ir pasikartojančius pažeidimus EK gali net blokuoti platformas visame 27 valstybių bloke.

Praėjusiais metais ES įstatymas įsigaliojo didžiausioms pasaulio interneto platformoms, įskaitant „TikTok“ ir „X“, taip pat „Facebook“ ir „Instagram“.

Naujosiose taisyklėse reikalaujama, kad įmonės labiau kontroliuotų turinį internete, tačiau taip pat tikimasi, kad skaitmeninės mažmeninės prekybos įmonės imsis skubių ir efektyvių veiksmų, kad apsaugotų pirkėjus internete.

Nuo vasario 17 dienos DSA taikomas visoms platformoms.


Šiame straipsnyje: ESTikToktyrimasvaikų apsauga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių