ES šalių lyderiai Viduržemio jūros regione susitiko aptarti migracijos

  • Teksto dydis:

Devynių Viduržemio jūros regiono ir Pietų Europos šalių vadovai penktadienį Maltoje susitiko su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) aptarti su migracija susijusių klausimų.

Aukščiausiojo lygio susitikimas vyksta kitą dieną po to, kai Europos Sąjungos valstybių narių vidaus reikalų ministrai pagaliau pasiekė pažangą dėl naujų taisyklių, kaip blokas tvarkysis su prieglobsčio prašytojais ir nelegaliais migrantais.

Pareigūnai teigė, kad tikisi, jog susitarimas bus pasiektas artimiausiomis dienomis, nors Italija paprašė daugiau laiko tekstui apsvarstyti.

Motyvacija pasiekti susitarimą išaugo po to, kai šį mėnesį smarkiai padaugėjo migrantų, išsilaipinančių mažoje Italijos Lampedūzos saloje.

Prieš metus su antiimigracine darbotvarke išrinkta Italijos ministrės pirmininkės Giorgios Meloni (Džordžos Meloni) dešiniųjų koalicinė vyriausybė spausdama kitas ES šalis pasidalyti našta ginčijosi su Prancūzija ir Vokietija.

Vyriausybės duomenimis, šiais metais į Italiją atvyko daugiau kaip 133 tūkst. asmenų – beveik dvigubai daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

U. von der Leyen yra pristačiusi 10 punktų planą, kaip padėti Romai susidoroti su krize.

Maltoje ji susitiks su G. Meloni ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu), kad aptartų plano, į kurį įtrauktas galimas karinių jūrų pajėgų misijų Viduržemio jūroje išplėtimas, įgyvendinimą.

Po aštrių žodžių tiek Italijoje, tiek Prancūzijoje dėl to, kaip elgtis šiuo klausimu, E. Macronas ir G. Meloni pastarosiomis dienomis stengėsi mažinti įtampą ir antradienį Romoje susitiko per buvusio Italijos prezidento Giorgio Napolitano (Džordžo Napolitano), kuris praėjusį penktadienį mirė būdamas 98 metų, valstybines laidotuves.

„Prancūzija ir Italija turi bendrą migracijos klausimo valdymo viziją“, – sakė šaltinis Prancūzijos prezidentūroje.

Paryžius tikisi, kad penktadienį vyksiančiame viršūnių susitikime „Med9“ bus duota aiški žinia, kad į migraciją reikia reaguoti Europos lygmeniu, pridūrė šaltinis.

Kroatiją, Kiprą, Prancūziją, Graikiją, Italiją, Maltą, Portugaliją, Slovėniją ir Ispaniją vienijanti „Med 9“ turėtų paraginti ES daugiau investuoti į vadinamąją Pietų kaimynystę.

Peržiūrint ES 2021–2027 metų biudžetą galėtų būti numatyta papildomų lėšų šalims pietinėje Viduržemio jūros pakrantėje, naujienų agentūrai AFP sakė vienas diplomatinis šaltinis Europoje.

Po žemės drebėjimo Maroke, potvynio Libijoje ir ekstremalių orų įvykių Pietų Europoje lyderiai taip pat aptars regionui kylančius iššūkius dėl stichinių nelaimių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
bioobotai su fonderblad pasiklydo migrantu sraute teks patiems pasirupint ar grazint iskur atvyko o geriau pasiust monahams nuo kuriu visa velniava ir igavo pagreiti pz =0

Jonas

Jonas portretas
Priims tol kol sprogs iš vidaus nes nebus vietos ir įstatymų priemonėms.Europos laukia viduramžiai purvinas atsilikęs gyvenimas.Tada tie visi migrantai dings nes nebus kas juos maitina rengia nebus ką plėšti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių