ES toliau finansuos ginklų tiekimą Ukrainai

Europos Sąjunga (ES) skirs dar 500 mln. eurų ginklų ir įrangos tiekimui Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Tai trečiadienį Briuselyje paskelbė ES šalių narių Taryba. Bendra skiriamų lėšų suma išaugs iki 1,5 mlrd. eurų.

Pirmajam 500 mln. eurų paketui pritarta vasario pabaigoje, dar vienam – balandį. Šiomis lėšomis, anot pranešimo, bus finansuojamas asmeninių apsaugos priemonių, pirmosios pagalbos rinkinių ir degalų, o taip pat gynybinių ginklų pirkimas.

„Kadangi Rusija ruošiasi puolimui Ukrainos rytuose, labai svarbu tęsti ir stiprinti karinę paramą Ukrainai, kad ji galėtų ginti savo teritoriją ir gyventojus ir užkirsti kelią tolesnėms kančioms“, – sakė ES užsienio politikos įgaliotinis Josepas Borrellis.

Lėšos karinei paramai skiriamos iš vadinamojo Europos taikos priemonės (European Peace Facility) mechanizmo. Tai naujas ES finansavimo instrumentas, kuris gali būti naudojamas ir kariuomenių pajėgumams šalyse partnerėse stiprinti. 2021-2027 metų laikotarpiui šios priemonės apimtis siekia 5 mlrd. eurų.

Rusija kaltina Vakarus, kad šie, tiekdami ginklus Ukrainai, aštrina konfliktą. „Mes matome, kaip pavojingai dabar elgiasi mūsų Vakarų kolegos, įskaitant ES“, - neseniai pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeEuropos Sąjungaginklų tiekimas Ukrainai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių