„Foxconn“ įkūrėjas T. Gou paskelbė sieksiąs dalyvauti Taivano prezidento rinkimuose

  • Teksto dydis:

Milijardierius technologijų milžinės „Foxconn“ įkūrėjas Terry Gou (Teris Gu) pirmadienį paskelbė, kad sieks dalyvauti Taivano prezidento rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas.

T. Gou, pavertęs „Foxconn“ didžiausiu pasaulyje elektronikos, įskaitant „Apple“ telefonus „iPhone“, gamintoju pagal sutartį, jau seniai siekia tapti savivaldžios salos vadovu, tačiau šiemet pralaimėjo kovą dėl opozicinės Kuomintango (Gomindano, KMT) partijos nominacijos 2024-ųjų sausį vyksiančiuose rinkimuose.

Analitikai prognozuoja, kad varžybose, kuriose dalyvauja trys opozicijos kandidatai ir vieninga Demokratinė pažangos partija (DPP), jis turi tik nedidelius šansus laimėti. Apklausose kol kas pirmauja valdančiosios DPP kandidatas Lai Ching-te (Lai Čingtė).

Tačiau T. Gou save pozicionuoja kaip lyderį, galintį skatinti taiką tarp Taivano ir Kinijos.

„Prašau Taivano žmonių suteikti man ketverius metus. Pažadu, kad ateinančius 50 metų Taivano sąsiauryje užtikrinsiu taiką ir padėsiu giliausius abiejų pusių tarpusavio pasitikėjimo pamatus“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

Kinija laiko Taivaną savo teritorija, kurią vieną dieną užims, prireikus – jėga.

Antrąją ir paskutinę kadenciją baigianti prezidentė Tsai Ing-wen (Cai Ingven) atsisako sutikti su šia pozicija, o Pekinas nuo 2016 metų, kai ji pradėjo eiti pareigas, Taivano atžvilgiu padidino diplomatinį ir karinį spaudimą.

„Demokratinė pažangos partija valdžioje yra jau daugiau nei septynerius metus ir Taivanui sukėlė karo pavojų“, – sakė T. Gou bei pridūrė, kad niekada neleis Taivanui tapti kita Ukraina, turėdamas omenyje 2022-ųjų vasarį prasidėjusią Rusijos invaziją.

Chaosas opozicijos stovykloje

Po DPP atstovo Lai Ching-te apklausose seka Ko Wen-je (Ko Venjė) iš Taivano liaudies partijos (TPP), o po jo – KMT atstovas Hou Yu-ih (Hu Juji), buvęs policijos viršininkas, tapęs Naujojo Taibėjaus miesto meru.

„Esant keturių kandidatų scenarijui, būtų labai mažai tikėtina, kad rinkimus laimėtų kuris nors opozicijos kandidatas“, – sakė Sung Wen-ti (Sung Venti), dėstantis Australijos nacionalinio universiteto Taivano studijų programoje.

Tačiau, pasak jo, T. Gou įsitraukimas į rinkimus taip pat gali paskatinti opoziciją susivienyti. Pirmadienį spaudos konferencijoje T. Gou sakė, kad opozicijos stovykla turėtų integruotis ir rasti žmonių lūkesčius atitinkančius kandidatus.

2019 metais jis pasitraukė iš „Foxconn“, turinčios didžiules gamyklas Kinijoje, vadovo pareigų, kad galėtų siekti prezidento posto, tačiau šis jo siekis žlugo. Kritikai teigia, kad jis palaiko glaudžius santykius su Pekino vadovybe.

Paklaustas apie savo ryšius su Kinijos vyriausybe, T. Gou atsakė, kad jau ketverius metus nedalyvauja įmonės valdyme: „Niekada nebuvau kontroliuojamas (Kinijos komunistų partijos) (...) Man nebus grasinama.“

Kad taptų nepriklausomu kandidatu, 72 metų vyrui, apie kurio sėkmę Taivane sklando legendos, reikia 290 tūkst. parašų.

Pastaraisiais mėnesiais jis visame Taivane rengia kampanijos pobūdžio renginius, organizuodamas mitingus didžiausiuose miestuose ir minėdamas svarbias sukaktis.

KMT išreiškė apgailestavimą dėl T. Gou kandidatūros ir paragino jį paremti Hou Yu-ih.

Su pastaruoju besivaržantis Ko Wen-je iš TPP šį mėnesį sakė, kad T. Gou įsitraukimas sukels chaosą opozicijos stovykloje.

„Jei Gou kandidatuos, visiems trims (opozicijos kandidatams) bus galas. Lai Ching-te 100 proc. laimės. Jam net nereikia kandidatuoti, jis gali atkimšti šampano butelį“, – Taivano žiniasklaidai sakė Ko Wen-je.

Valdančioji DPP pareiškime teigė, kad Taivanas yra demokratija ir kad ji gerbia T. Gou sprendimą kandidatuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių