Gripo sezonas pasitinkamas be stipriausio ginklo: kritiškai trūksta penicilino

  • Teksto dydis:

Peršalimo ir užkrečiamųjų ligų sezonas ką tik prasidėjo, o Čekija jau skundžiasi, kad šalyje kritiškai trūksta vaistų. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

Nėra, kuo gydytis, o ligos plinta lyg pašėlusios. Tokia realybė šiomis dienomis Čekijoje. Medikai vardija, kad ypač daugėja sergančių gripu, angina, skarlatina, plaučių uždegimu, o galingiausio vaisto – trūksta.

„Mes neturime nė vienos penicilino pakuotės“, – sakė gydytoja.

Peniciliną, plačiausiai vartojamą antibiotiką gydytojams tenka keisti mažiau efektyviais antibiotikais. Dėl to pailgėja gydymo trukmė bei padidėja infekcijos sugrįžimo rizika. Be to, sveikatos priežiūros specialistų teigimu, netinkamų vaistų vartojimas skatina atsparumo antibiotikams vystymąsi.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Be reikalo išrašant plataus veikimo spektro antibiotikus, padidėja bakterijų atsparumas antibiotikams. Kyla reali grėsmė, kad po kelerių metų tos bakterijos nereaguos į paprastus antibiotikus ir jauni, sveiki žmonės mirs nuo paprastų infekcijų“, – teigė užkrečiamųjų ligų medicinos klinikos direktorius Lukasas Kohoutas.

Čekijos sveikatos ministras ginasi, kad vaistų yra pakankamai, tik jie prastai paskirstyti mažesnėms vaistinėms. Tad valdininkai daugiau penicilino žada jau kitą savaitę. Visoms vaistinėms bus skiriama vos po dvidešimt jo pakuočių. Beje, šio antibiotiko šalyje trūksta jau kelis mėnesius.

„Vaistų importavome pakankamai. Skaičiai pasako viską“, – kalbėjo Čekijos sveikatos apsaugos ministras Vlastimilas Valekas.

Problema ne vien tik penicilinas. Nuo šių metų pradžios Valstybinis vaistų kontrolės institutas iš farmacininkų gavo daugiau nei 700 pranešimų apie pasibaigusį vaistų tiekimą į Čekiją. Mat daugelio gamintojų netenkina Čekijos siūloma maža kaina. Tačiau žmonėms ministras žada, kad ateityje vaistų truks mažiau, kadangi Čekijos valdžia leis daliai gamintojų patiems nustatyti vaistų kainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
tai jug dabartine medicina nepripazista pensilino reikia jiems pakaitalu

dr. Pipetė

dr. Pipetė portretas
čekams gerai - pas juos alus vaistas nuo visų ligų , pasišildei , medaus šaukštą ir gydaisi ... o pas mus ?

ligone

ligone portretas
gydytoja israse ospamax, tai keliauju per vaistines sirgdama, nesiodama virusus, gal ir pasveiksiu bevaiksciodama , arba ne
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių