„Gydytojai be sienų“ įspėja dėl vandens stygiaus Gazos Ruože padarinių

Organizacija „Gydytojai be sienų“ įspėja dėl vandens ir sanitarinių mazgų stygiaus Gazos Ruože padarinių. „Esu gana tikras, kad ilgainiui tai gali būti taip pat pavojinga, kaip bombardavimas – ir pražudyti tiek pat žmonių“, – pirmadienį organizacijos paskelbtame interviu sakė jos darbuotojas Ricardas Martinezas.

Vandens sistemos Gazos Ruože neveikia. Gyventojams per dieną tenka ne daugiau kaip litras vandens – „gerti, skalbti ir gaminti maistą“. JT duomenimis, žmonėms mažių mažiausiai reikalingi 15 litrų.

Perpildytose vietovėse Gazos Ruožo pietuose daugybė žmonių naudojasi vos keliais tualetais. „Tiems, kas gali nusiprausti po dušu, pasisekė“, – kalbėjo R. Martinezas, kuris, anot jo paties, pats keturias savaites per karą praleido Gazos Ruože. Vaikai, anot jo, žaidžia nuotėkose, kurių dėl degalų stygiaus nėra galimybės išsiurbti. Kai kur iš viso nėra kuro. Dėl to ligoninėse miršta žmonės. Gatvėse trūnija kūnai.

Izraelis kaltina „Hamas“ kaupiant degalų atsargas ir neduodant jų gyventojams. Teroristinė organizacija vis dar kasdien leidžia raketas Izraelio link. Tam reikalingi degalai.

„Gydytojai be sienų“ darbuotojas kritikavo ir portalą, kuriame Izraelio kariuomenė skelbia raginimus gyventojams evakuotis. Daugelis žmonių, anot jo, neturi interneto ir ne visi apie tai sužino. Gazos Ruože esą nėra saugios vietos. „Likti gyvam – laimė“, – taip jam esą sakęs vienas palestiniečių kolega.

Kariuomenė teigia, jog prieš atakas naudoja įvairius metodus, kad iš anksto perspėtų gyventojus ir žala civiliams būtų kiek įmanoma mažesnė. „Hamas“ tuo tarpu, pasak kariuomenės, naudoja civilius kaip gyvuosius skydus.

JT pagalbos pabėgėliams agentūros (UNRWA) duomenimis, Gazos Ruože šiuo metu yra beveik 1,9 mln. vidaus pabėgėlių – bendras gyventojų skaičius čia siekia per 2,2 mln.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių