Į didžiausias NATO pratybas Europoje Didžioji Britanija dislokuos 20 tūkst. kariškių

Didžioji Britanija pasiųs 20 tūkst. karių, taip pat karo laivus ir naikintuvus, į vienas didžiausių nuo šaltojo karo laikų NATO karinių pratybų, Aljansas treniruosis atremti Rusijos prezidento Vladimiro Putino pajėgų invaziją.

Gynybos sekretorius Grantas Shappsas pirmadienį Londone praneš apie kariuomenės, karinio jūrų laivyno ir Karališkųjų oro pajėgų (RAF) narių dislokavimą 31 šalies pratybose „Steadfast Defender 24“, prasidėsiančiose Europoje 2024 m. pirmoje pusėje.

Nuo vasario iki birželio Rytų Europoje bus dislokuota apie 16 tūkst. Didžiosios Britanijos karių su tankais, artilerija ir sraigtasparniais, taip pat lėktuvnešio smogiamoji grupė, karo lėktuvai F35B „Lightning“ ir žvalgybiniai lėktuvai „Poseidon“ P-8. Karališkasis laivynas dislokuos daugiau nei 2000 jūreivių aštuoniuose karo laivuose ir povandeniniuose laivuose, daugiau nei 400 Karališkųjų jūrų pėstininkų bus pasiųsta prie poliarinio rato. Pasak G. Shappso, pratybose dalyvaus ir Švedijos kariai.

Sąjungininkės susirūpinusios dėl V. Putino keliamos grėsmės, karui Ukrainoje tęsiantis jau beveik dvejus metus. G. Shappsas perspėjo, kad dėl šios grėsmės Vakarai stovi „kryžkelėje“. „Gyvename naujoje epochoje ir turime būti pasirengę atgrasyti priešus, vesti sąjungininkus ir ginti savo tautą, kai būsime pašaukti“, – sakoma G. Shappso kalboje.

Pasak gynybos šaltinių, per pratybas bus rengiamasi agresoriaus įsiveržimui į valstybę narę, didžiausia grėsme laikoma Rusija ir terorizmas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeDidžioji Britanijakariainato pratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių