Irano prezidentas: musulmonų susiskaldymas sudarė sąlygas Izraelio agresijai

  • Teksto dydis:

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) antradienį apgailestavo, kad musulmonams trūksta vienybės, reaguojant į karą tarp jo aršiausio priešo Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančios islamistų grupuotės „Hamas“.

E. Raisi teigė, kad geresnis musulmonų pasaulio bendradarbiavimas galėjo sustabdyti Izraelio vykdomą bombardavimą palestiniečių teritorijose.

„Vieninga musulmonų pasaulio pozicija galėtų veiksmingiau užkirsti kelią sionistinio režimo priespaudai ir agresijai bei jo rėmėjų iš Vakarų ekscesams“, – jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

E. Raisi taip pat paragino stiprinti bendradarbiavimą tarp regiono šalių, siekiant išvengti kišimosi iš išorės.

E. Raisi išsakė šias pastabas priimdamas naujojo Saudo Arabijos ambasadoriaus Teherane Abdullah bin Saudo al Anazi (Abdulos bin Saudo Anazio) skiriamuosius raštus.

Iranas ir Saudo Arabija nutraukė diplomatinius ryšius prieš septynerius metus, didėjant geopolitinei priešpriešai, tačiau kovą abi valstybės pasirašė Kinijos tarpininkaujamą susitarimą dėl santykių atkūrimo.

„Užsieniečių buvimas regione ne tik nesprendžia jokių problemų, bet jas net didina“, – pridūrė E. Raisi, neįvardydamas konkrečių šalių.

Iranas dažnai kritikuoja Jungtinių Valstijų, kurios nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios sustiprino savo karines pajėgas Vidurio Rytuose, vaidmenį.

Irano prezidentas spalio 12 dieną kreipėsi į musulmonų ir arabų šalis prašydamas bendradarbiauti siekiant sustabdyti Izraelio nusikaltimus prieš palestiniečių tautą.

Spalio 7-ąją islamistų grupuotė „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė daugiau kaip 200 įkaitų.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai. Ten žuvo beveik 5,8 tūkst. žmonių, sako „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos sveikatos ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių