Islandijos gyventojai renka šalies prezidentą

Islandijos gyventojai šeštadienį renka naują šalies prezidentą. Dėl aukščiausio posto varžosi dvylika kandidačių ir kandidatų. Ligšiolinis prezidentas Gudnis Jóhannessonas po aštuonerių metų pareigose perrinkimo nesiekia. 55-erių politikas dar savo naujametinėje kalboje paskelbė, kad nesieks dar vienos kadencijos.

Islandų labai mylimas G. Jóhannessonas prezidento pareigas ėjo nuo 2016 metų. Per rinkimus prieš ketverius metus jam savo balsą atidavė 92,2 proc. rinkėjų. Tai buvo antras geriausias rinkimų rezultatas šalies istorijoje.

Prezidento posto, be kitų, siekia Katrin Jakobsdottir, kuri balandį netikėtai atsistatydino iš premjerės pareigų, kad galėtų dalyvauti rinkimuose. Islandijos prezidento pareigos daugiausiai yra reprezentatyvios.

Rinkimų punktai šalyje duris užvers 24 val. (Vidurio Europos vasaros laiku), tada tikimasi pirmųjų dalinių rezultatų. Galutiniai rezultatai gali paaiškėti naktį į sekmadienį.

Maždaug 380 tūkst. gyventojų turinti Islandija nepriklauso Europos Sąjungai (ES), tačiau, kaip ir Norvegija bei Lichtenšteinas, yra Europos ekonominės erdvės šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių