Izraelio teismas: ultraortodoksai žydai privalo tarnauti kariuomenėje

  • Teksto dydis:

Izraelio Aukščiausiasis Teismas antradienį vienbalsiai nusprendė, kad ultraortodoksai vyrai turi būti pradėti šaukti į karinę tarnybą.

Šis sprendimas gali lemti ministro pirmininko Benjamino Netanyahu valdančiosios koalicijos žlugimą, Izraeliui tęsiant karą su „Hamas“ Gazos Ruože.

Teismas nusprendė, kad nesant įstatymo, kuriame žydų seminarijų – ješivų – studentai būtų atskirti nuo kitų šaukiamųjų, Izraelio privalomosios karinės tarnybos sistema ultraortodoksams taikoma kaip ir visiems kitiems piliečiams.

Pagal ilgametę tvarką žydai ultraortodoksai atleisti nuo karinės tarnybos, nors ji yra privaloma daugumai žydų vyrų ir moterų.

Šios išimtys jau seniai kelia sekuliarios visuomenės pyktį, o per aštuonis mėnesius trunkantį karą, kai tarnauti šaukiami dešimtys tūkstančių kareivių, o kariuomenė teigia, kad jai reikia visų įmanomų pajėgų, ši atskirtis dar labiau padidėjo. Pranešama, kad žuvo daugiau kaip 600 karių.

Politiškai įtakingos ultraortodoksų partijos, pagrindinės B. Netanyahu valdančiosios koalicijos partnerės, priešinasi bet kokiems dabartinės sistemos pokyčiams. Jei išimtys bus panaikintos, tos politinės jėgos gali pasitraukti iš koalicijos. Dėl to vyriausybė žlugtų ir tektų rengti naujus rinkimus.

AT sprendimas priimtas jautriu metu, nes karas Gazos Ruože tęsiasi jau devintą mėnesį, o žuvusių karių skaičius vis didėja.

„Netinkamas selektyvus vykdymas“

Teismas nustatė, kad valstybė taiko „netinkamą selektyvų vykdymą, o tai yra rimtas teisinės valstybės principo ir principo, pagal kurį visi asmenys yra lygūs prieš įstatymą, pažeidimas“.

Teismas nenurodė, kiek ultraortodoksų turėtų būti įtraukta į kariuomenę, tačiau ši yra skelbusi, kad šiemet galėtų priimti 3 tūkstančius.

Jeruzalės analitinio centro „Jewish People Policy Institute“ viceprezidentas Shuki Friedmanas teigė, kad apie 66 tūkst. ultraortodoksų atitiktų reikalavimus būti pašauktiems į kariuomenę.

Izraelio aukščiausiojo teismo sprendimas turi būti vykdomas. Manoma kad kariuomenė pradės tai daryti, kai tik parengs planą, kaip į tarnybą pašaukti tūkstančius gyventojų, kurie labai priešinasi tarnybai ir laikosi uždaro bei kuklaus gyvenimo būdo.

Kariuomenė naujausio teismo sprendimo kol kas nekomentavo.

AT taip pat nusprendė, kad valstybės subsidijos seminarijoms, kuriose studijuoja nuo karinės prievolės atleisti ultraortodoksai vyrai, turėtų likti sustabdytos. Šių metų pradžioje teismas laikinai įšaldė seminarijų biudžetus.

Ministrų kabineto narys Yitzhakas Goldknopfas, kuris vadovauja vienai iš ultraortodoksų partijų koalicijoje, socialiniame tinkle „X“ paskelbtame pranešime pavadino AT sprendimą „labai apgailėtinu ir nuviliančiu“. Jis nepasakė, ar jo partija pasitrauks iš vyriausybės.

„Izraelio valstybė buvo įkurta tam, kad taptų namais žydų tautai, o Tora yra jos egzistencijos pagrindas. Šventoji Tora nugalės“, – rašė jis.

Prognozuojama įtampa koalicijoje

Ultraortodoksai savo nuolatines religines studijas laiko savo indėliu saugant valstybę. Daugelis baiminasi, kad didesnis bendravimas su pasaulietine visuomene per kariuomenę atitolins žmones nuo griežtų religinių papročių laikymosi.

Ultraortodoksų vyrai lanko specialias seminarijas, kuriose daugiausia dėmesio skiriama religijos studijoms, o pasaulietinėms temoms, pavyzdžiui, matematikai, anglų kalbai ar gamtos mokslams, jo skiriama nedaug.

Kritikai teigia, kad tie žmonės prastai pasirengę tarnauti kariuomenėje arba įsitraukti į pasaulietinę darbo rinką.

Minimas teismo sprendimas sudaro prielaidas didesnei trinčiai koalicijoje tarp ultraortodoksų įtraukimo į kariuomenę šalininkų ir šiai idėjai nepritariančiųjų.

Tikėtina, kad ultraortodoksų įstatymų leidėjai patirs didelį religinių lyderių ir savo rinkėjų spaudimą ir jiems gali tekti rinktis, ar jiems verta likti vyriausybėje.

„Tai gali padidinti įtampą koalicijoje“, – sakė Sh. Friedmanas.

Anot jo, ultraortodoksai „supranta, kad jie neturi geresnės politinės alternatyvos, tačiau tuo pat metu jų visuomenė sako: „Kodėl mes už jus balsavome?“.

Virtinė teismų sprendimų pripažino sistemą kaip neteisingą dėl suteikiamų išimčių šiai Izraelio mažumai, tačiau šalies lyderiai dėl spaudimo iš ultraortodoksų partijų vilkino procesą. Neaišku, ar Izraelio premjeras turės galimybę tai daryti toliau.

B. Netanyahu koaliciją palaiko dvi ultraortodoksų partijos, kurios prieštarauja didinimui dėl jų rinkėjų šaukimo į karinę tarnybą.

Ilgametis Izraelio lyderis bandė laikytis teismo sprendimų ir tuo pačiu išsaugoti savo koaliciją. Tačiau turėdamas nedidelę 64 vietų daugumą 120 narių parlamente, jis yra linkęs atsižvelgti į mažesnių koalicijos partnerių reikalavimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių