Izraelis: bręsta trečioji intifada?

Jeruzalėje trečiadienį panaikintas draudimas jaunesniems nei 50-ies palestiniečiams melstis Al-Aksos mečetėje – vienoje svarbiausių Islamo šventyklų –, tačiau gatvių kovos tarp palestiniečių jaunimo ir Izraelio pajėgų toliau nerimsta, o Jeruzalės senamiestyje – dar vienas išpuolis.

Prieš trejetą savaičių Palestinos autonomijos prezidentas Mahmoudas Abbasas sakėsi neleisiąs žydams savo purvinomis kojomis teršti Al-Aksos mečetės Jeruzalėje. Tačiau iki trečiadienio ten savomis kojomis negalėjo įžengti ir jaunesni nei 50 palestiniečiai, o nuo sekmadienio visiems palestiniečiams apskritai, išskyrus vietinius gyventojus, buvo uždarytas visas Jeruzalės senamiestis.

Pastarosiomis savaitėmis miestas – vėl tarpusavio kovų arena. Žiniasklaida net skelbia šauksmingą trečiosios intifados – palestiniečių sukilimo – pradžią. Per mažiau nei savaitę Izraelio teisėsauga nušovė du palestiniečius, sužeista 170 riaušininkų, nuo palestiniečių kulkų ir dūrių jau žuvo keturi žydai civiliai, dar trys sužeisti, paskutinysis trečiadienį aštuoniolikmetės palestinietės peiliu sužeistas žydas visai šalia raudų sienos, netoli Al- Aksos mečetės.

Pastaroji kelia daugiausia tarpusavio neapykantos palestiniečiams manant, kad žydai kėsinasi į švenčiausią jų mečetę vis dažniau joje lankydamiesi, nepaisant to, kad iki šiol ji naudojama išskirtinai musulmonų maldoms. Tačiau Izraelio valdžia sako nesiglemžianti, bet sauganti šventyklą.

„Didžioji viso to priežastis – kurstymas iš „Hamas“, Palestinos autonomijos vadovybė ir islamistiniai judėjimai Izraelyje. Jie skleidžia melą, kad Izraelis bando pakeisti „status quo“ šventyklos kalne, kad Izraelis siekia padaryti žalos šventosioms Islamo vietoms. Priešingai – mes saugome šventąsias islamo vietas. Būtent mes esame priežastis, kad šventos islamo, krikščionybės ir judaizmo vietos neatrodo kaip Palmyra“, – sakė Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu.

Jeruzalę, užimtą po 1967-ųjų Šešių dienų karo, Izraelis laiko nedalijama savo sostine, nors to nepripažįsta tarptautinė bendruomenė, o Rytų Jeruzalę palestiniečiai norėtų matyti savo sukurtos valstybės sostine.

Turėjo atšaukti vizitą į Vokietiją

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu turėjo atšaukti ketvirtadienį planuotą vizitą į Vokietiją, nes ir pačiame Izraelyje, ir okupuotose Vakarų Kranto teritorijose nesiliauja smurto protrūkis.

Vien trečiadienį nuo peiliais ginkluotų palestiniečių nukentėjo trys žydai. Vienas arabas per tokį incidentą nušautas, kita užpuolikė palestinietė sunkiai sužeista.

Jau trys savaitės, kaip Izraelio valdžia bando užgniaužti smurto protrūkius prie garsios Al Aksos mečetės Jeruzalės centre, bet šie neramumai tik kursto nepriklausomos Palestinos valstybės siekiančių vietos arabų nepasitenkinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių