J. Bidenas atsidūrė asmeninėje ir politinėje izoliacijoje, bet toks pat ryžtingas

Joe Bidenas ketvirtadienį užsidarė savo vasarnamyje, priešindamasis COVID ir aukšto rango sąjungininkų raginimams atsisakyti dalyvauti 2024 metų rinkimuose.

Kol jo varžovas Donaldas Trumpas ruošėsi savo žvaigždžių valandai respublikonų nacionaliniame suvažiavime, 81 metų JAV prezidentas atsidūrė ir asmeninėje, ir politinėje izoliacijoje.

Pranešama, kad aukščiausio rango Kongreso demokratai – Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris ir Atstovų Rūmų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas – pastarosiomis dienomis susitiko su J. Bidenu ir perspėjo, kad jo kandidatavimas kelia grėsmę partijos perspektyvoms lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.

Įtakinga buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi smogė dar skaudžiau, privačiai pasakydama J. Bidenui, kad jis negali laimėti ir tik pakenktų demokratų šansams susigrąžinti žemųjų rūmų kontrolę, pranešė CNN.

Tuo tarpu naujienų portalas „Axios“ anonimiškai citavo kelis partijos veikėjus, kurie teigė manantys, kad spaudimas privers J. Bideną pasitraukti jau šį savaitgalį.

Tačiau J. Bideno rinkimų štabas tvirtina, kad jis nepasitrauks.

„Jis lieka varžybose, – spaudos konferencijoje respublikonų suvažiavimo Milvokyje metu sakė kampanijos pirmininko pavaduotojas Quentinas Fulksas. – Mūsų kampanija nesvarsto jokių scenarijų, pagal kuriuos prezidentas J. Bidenas nebūtų sąrašo viršuje – jis yra ir bus demokratų kandidatas.“

Kalifornijos senatorius Alexas Padilla sakė, kad J. Bidenui „nekyla nė mažiausia abejonė“. „Po asmeninio pokalbio su juo žinau, kad jis pasiryžęs dalyvauti kampanijoje“, – pridūrė jis.

Netvirtai atrodantis, bet ryžtingai nusiteikęs

Trečiadienį J. Bidenas žurnalistams sakė, kad jam „sekasi gerai“.

Tačiau COVID diagnozė nustatyta pačiu netinkamiausiu jo kampanijai metu, nes jis buvo priverstas nutraukti kelionę į Las Vegasą ir izoliuotis savo vasarnamyje Rehobote, Delavero valstijoje.

Skirtumas tarp jo ir D. Trumpo ryškiausias, koks tik gali būti: D. Trumpas tuo pat metu oficialiai priėmė respublikonų nominaciją Milvokyje.

JAV televizijos kanalai rodė vaizdus, kaip netvirtai atrodantis J. Bidenas atsargiai leidžiasi „Air Force One“ lėktuvo trapu Delavero valstijoje, o D. Trumpą tuo pat metu kas vakarą partijos suvažiavime šlovina gausiai susirinkę jo šalininkai.

Buvęs prezidentas D. Trumpas, kuris, būdamas 78 metų, yra tik trejais metais jaunesnis už J. Bideną, šeštadienį išgyvenęs pasikėsinimą, po kurio jam buvo aptvarstyta ausis, yra ant savo partijos palaikymo bangos.

JAV artėja prie trijų neeilinių politinių savaičių, kurios prasidėjo katastrofišku J. Bideno pasirodymu per televizijos debatus su D. Trumpu, kulminacijos.

J. Bidenas dėl to kaltino prastą savijautą dėl laiko juostų įtakos ir peršalimo, tačiau faktas, kad Amerikos vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas susirgo jau antrą kartą, tik dar labiau sustiprino jau ir taip didelį nerimą demokratų gretose dėl jo tinkamumo eiti pareigas.

Baltieji rūmai trečiadienį pranešė, kad J. Bidenas patiria lengvus simptomus – slogą ir kosulį, ir „būdamas izoliacijoje vykdys visas savo pareigas“.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Andrew Batesas praėjusį vakarą atkirto dėl pranešimų apie Ch. Schumerį ir H. Jeffriesą, sakydamas: „Prezidentas abiem lyderiams pasakė, kad jis yra partijos kandidatas ir planuoja laimėti.“

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių