J. Bidenas su Kongreso lyderiais kalbėsis apie Ukrainą ir JAV vyriausybės uždarymą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį Baltuosiuose rūmuose rengia skubias derybas su Kongreso lyderiais, siekdamas, kad būtų atblokuota milijardų dolerių vertės pagalba karo alinamai Ukrainai ir išvengta gresiančio JAV vyriausybės įstaigų uždarymo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėjo, jog jo šaliai skubiai reikia nuolatinės Vakarų paramos, kad ji galėtų įveikti Rusiją. Ukrainiečių lyderis taip pat išreiškė viltį, kad JAV pritars 61 mlrd. dolerių (56,21 mlrd. eurų) paketui.

Prasidėjus tretiesiems karo metams, Maskva suintensyvino atakas prieš Ukrainos pajėgas, susiduriančias su šaudmenų trūkumu, nulemtu JAV Atstovų Rūmų politinių ginčų dėl paramos.

Baltieji rūmai pranešė, kad J. Bidenas susitiks su Atstovų Rūmų pirmininku respublikonu Mike'u Johnsonu (Maiku Džonsonu) ir Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderiu Hakeemu Jeffriesu (Hakimu Džefrisu), taip pat su Senato demokratų daugumos lyderiu Chucku Schumeriu (Čaku Šumeriu) ir Senato opozicijos vadovu Mitchu McConnellu (Miču Makonelu).

„Atstovų Rūmuose yra stipri dvipartinė dauguma, pasirengusi priimti šį įstatymo projektą, jei jis bus svarstomas, – televizijai CNN sakė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas). – Šis sprendimas priklauso nuo vieno asmens, ir istorija stebi, ar pirmininkas Johnsonas pateiks šį įstatymo projektą.“

Senatas iš esmės palaikė šią iniciatyvą ir neseniai priėmė 95 mlrd. dolerių (87,7 mlrd. eurų) paketą, kuriame Ukrainos finansavimas derinamas su pagalba Izraelio kariuomenei ir demokratiniam Taivanui.

Atstovų Rūmuose yra stipri dvipartinė dauguma, pasirengusi priimti šį įstatymo projektą, jei jis bus svarstomas.

Tačiau Atstovų Rūmų respublikonų parama Kyjivui sumažėjo, o juos spaudžia tikėtinas partijos kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), reikalaujantis neteikti tolesnės pagalbos, kol JAV neišspręs nelegalios imigracijos padidėjimo prie savo pietinės sienos.

Susitikime Baltuosiuose Rūmuose taip pat bus kalbama apie penktadienio vakarą gresiantį dalinį vyriausybės uždarymą, nes Kongresas vis dar nepatvirtino 12 metinių išlaidų sąskaitų, kurios sudaro federalinį biudžetą, nors nuo 2024 finansinių metų pradžios jau praėjo beveik penki mėnesia.

Nepriėmus sprendimo, vyriausybės įstaigos būtų visiškai uždarytos kitos savaitės penktadienį – kitą dieną po J. Bideno metinio pranešimo.

Abi stovyklos kasdien derėjosi ir tikėjosi sekmadienį paskelbti pirmuosius keturis išlaidų įstatymų projektus, apimančius maždaug ketvirtadalį biudžeto, įskaitant žemės ūkį, karo veteranus, transportą ir būstą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių