J. Bidenas suteiks malonę dėl homoseksualizmo nuteistiems JAV kariams

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį paskelbė, jog ketina „ištaisyti istorinę neteisybę“ ir suteikti malonę kariams, nuteistiems pagal įstatymą, dešimtmečiais draudusį homoseksualiems asmenims tarnauti ginkluotose pajėgose.

„Nepaisant jų narsos ir didžio pasiaukojimo, tūkstančiai LGBTQI+ kariškių buvo priversti dėl savo seksualinės orientacijos ar lyties tapatumo palikti kariuomenę. Kai kuriuos iš šių Amerikos patriotų teisė karo lauko teismas ir jie dešimtis metų nešė šios didžios skriaudos naštą“, – pranešime teigė J. Bidenas.

Anot jo, šiuo gestu jis siekia „užtikrinti, kad mūsų ginkluotųjų pajėgų kultūra atspindės tas vertybes, dėl kurių esame išskirtine tauta“.

Jo sprendimas yra susijęs su 1951 m. priimtu ir 2013 m. Kongreso atšauktu Karo teisingumo kodekso 125 straipsniu, pagal kurio nuostatas homoseksualiais santykiais laisva valia užsiimančių pilnamečių asmenų laukė karo lauko teismas.

Vyresniojo rango oficialus JAV asmuo žurnalistams paaiškino, kad malonė galėtų būti suteikta tūkstančiams žmonių.

Šis sprendimas nėra vien simbolinis – visi malonės sulaukę asmenys taip pat galės prašyti pakeisti jų karinius dokumentus, o tai reikštų, kad jie galėtų naudotis privilegijomis, kurios iš jų pirma buvo atimtos.

Homoseksualiems asmenims Jungtinių Valstijų kariuomenėje tarnauti buvo draudžiama iki 1994 m., kai įsigaliojo vadinamoji „Neklausk ir nepasakok“ politika.

Pagal šią politiką kariškių nebuvo galima klausti jų seksualinės orientacijos, tačiau gėjai, lesbietės ir biseksualai vis tiek turėjo ją slėpti, kad nebūtų pašalinti iš kariuomenės, kol ilgainiui 2011 m. šios politikos buvo atsisakyta.

2023 m. rugsėjį gynybos departamentas paskelbė atliksiantis peržiūrą, kad nustatytų, kurie veteranai buvo dėl savo seksualinės orientacijos negarbingai pašalinti iš ginkluotųjų pajėgų ir dėl to negalėjo naudotis atitinkamomis privilegijomis ar rasti darbo, kad, jei reikia, būtų galima atitinkamai pakoreguoti jų įrašus.


Šiame straipsnyje: JAVkariuomenėLGBT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaub netolerancija

Siaub netolerancija portretas
Ir tai laisves stovykloje?

bidonas

bidonas portretas
yra ligonis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių