J. Bideno įpėdinė K. Harris: kas ji ir ar gali nugalėti D. Trumpą?

Joe Bideno įpėdinės, viceprezidentės Kamalos Harris reitingai ilgą laiką buvo tokie patys arba dar prastesni nei J. Bideno. Bet dabar jau kalbama, kad ji turi šansų įveikti Donaldą Trumpą – gali suburti moterų ir afroamerikiečių koaliciją. Kas yra K. Harris ir kas su šia laisvojo pasaulio lydere keistųsi mūsų regionui?

Migrantų dukters K. Harris iškilimas yra istorinis. Demokratė tapo pirmąja šalies istorijoje viceprezidente moterimi, juodaode ir pietų azijiečių kilmės.

Ji gimė 1964-aisiais Oaklande, Kalifornijoje. Jos mama Šajamala – iš Indijos, tėvas Donaldas Harrisas – iš Jamaikos. K. Harris tėvai buvo akademikai, pilietinių teisių aktyvistai.

„Mane užauginusi mama pasakė daug dalykų, kurie man tapo gyvenimo pamokomis, įskaitant ir – niekada neleisk niekam pasakyti, kas tu esi. Tu jiems pasakyk, kas tu esi“, – tvirtino ji.

Prieš Vašingtoną K. Harris politinė karjera buvo Kalifornijoje. Ji buvo išrinkta generaline prokurore ir San Francisko apygardos prokurore. Vėliau – Kalifornijos senatore.

K. Harris – 59-eri. D. Trumpas beveik 20 metų vyresnis – jam 78-eri, tad dabar D. Trumpas tampa rinkimų senuku.

„Dabar visi argumentai, kuriuos D. Trumpas naudojo prieš J. Bideną, senatvė, atsisuka prieš jį patį. Lazda visą laiką turi du galus politikoje. Aš sakyčiau, žaidimas tik prasideda, dabar jis gali baigtis įvairiai“, – aiškino Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Ji gali turėti tokią tvirtą juodaodžių ir moterų koaliciją, kur nebūtų taip lengva įveikti. Juo labiau, jei D. Trumpas nusišnekės, pradės tyčiotis iš jos rasės ir lyties, tai tada padėtis būtų dar blogesnė“, – teigė politologas Kęstutis Girnius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Viceprezidentės vyras, antrasis Amerikos ponas, yra teisininkas Douglasas Emhoffas. Jie susipažino prieš 11 metų per aklą pasimatymą. Maždaug po metų susituokė, kai K. Harris buvo 49-eri. Jeigu ji taptų prezidente, D. Emhoffas būtų pirmas Amerikos istorijoje pirmasis ponas.

K. Harris reitingai ilgą laiką buvo tokie pat prasti ar dar prastesni nei prezidento J. Bideno. Kritikai teigė, kad ji „neįtikina“.

„Ji buvo gana neveiksminga, nerado savo vaidmens“, – sakė K. Girnius. 

J. Bidenas pavedė jai gilintis į nelegalią migraciją, bet čia ji irgi nieko ryškaus nenuveikė.

Galiausiai ji save atrado kaip moterų teisių gynėją, kovotoją už teisę į abortus.

„Netikite, kad moterys žino, kas joms geriausia? Jūs, kažkokie įstatymų leidėjai kažkokių valstijų sostinėse, kurių dauguma nėra moterys, galite pasakyti jai, ką ji turėtų daryti? Na, bet mes balsuosime. Ir parodysime, kad matome, kas vyksta“, – kalbėjo JAV viceprezidentė K. Harris.

K. Harris pasižymėjo ir kaip uoli J. Bideno gynėja. Net ir po tragiškų debatų, kur prezidentas pamesdavo mintį ir prasižiojęs žvelgė į tolį, K. Harris jį užstojo, teigė, kad kartą jie D. Trumpą įveikė, įveiks ir vėl.

„Ji bus kaltinama, kad ji puikiai matė, jog smunka J. Bideno kognityviniai gebėjimai, bet ji visą laiką, net ir šį mėnesį, aiškino, koks jis sveikas, žvalus ir veiksmingas. Jie sakys, kad ji melavo Amerikos žmonėms“, – įsitikinęs K. Girnius.

Apie užsienio politiką K. Harris kalba nedaug, bet kai kalba, tai panašiai kaip J. Bidenas.

„Manau, kad bus parama Ukrainai, bus politika prieš Rusiją nukreipta, palaikys NATO“, – įsitikinęs K. Girnius. 

„Turiu įvairius čiatus su viso pasaulio politikais. Na, sakyčiau penkiasdešimt ant penkiasdešimt. Vieni sako, ruoškimės D. Trumpui, kiti sako – vau, ateina K. Kamala, Viktorui Orbanui tikrai nepasisekė“, – sakė Ž. Pavilionis.

Iškart po J. Bideno pareiškimo, kad jis traukiasi, K. Harris sulaukė didelio palaikymo. Ją parėmė įvairūs partijos sunkiasvoriai. Dar nebuvo praėjusi para, kai K. Harris surinko 50-imt milijonų dolerių paramą.

„Padarysiu viską, ką galiu, jog suvienyčiau Demokratų partiją ir suvienyčiau mūsų tautą, kad nugalėčiau D. Trumpą“, – kalbėjo K. Harris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Politikoje

Politikoje portretas
Jinai nulis kablelis nulis

LGBT

LGBT portretas
patinka.

jokiu galimybiu

jokiu galimybiu portretas
Per silpna varzove Trumpui , o ypac po pasikesinimo.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių