J. Stoltenbergas nori ilgalaikės stabilios karinės pagalbos Ukrainai

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino Aljanso šalių gynybos ministrus susitikime ketvirtadienį ir penktadienį pritarti planuojamam NATO paramos Ukrainai išplėtimui.

„Tikiuosi, kad šiame susitikime ministrai patvirtins planą, pagal kurį NATO perims saugumo pagalbos ir mokymų Ukrainai koordinavimą“, – trečiadienį Briuselyje sakė J. Stoltenbergas.

Jis nurodė, kad toks sprendimas gali būti priimtas penktadienį.

Šie planai kartu su ilgalaikiais finansiniais įsipareigojimais yra pagrindinis Ukrainai skirto paketo, kuris bus svarstomas liepą Vašingtone vyksiančiame viršūnių susitikime, elementas, kalbėjo J. Stoltenbergas. Nuo plataus masto Rusijos invazijos 2022 m. Aljanso partnerės kasmet skyrė Ukrainai 40 mlrd. eurų karinės paramos.

„Turime išlaikyti šį paramos lygį kaip minimumą – ir tiek ilgai, kiek reikės“, – pažymėjo NATO vadovas.

Prieš tai J. Stoltenbergas su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu susitarė, kad vyriausybė Budapešte neblokuos šio projekto, nors jame ir nedalyvaus.

32 NATO šalių gynybos ministrai ketvirtadienį Briuselyje tarsis dėl projekto. Jis pirmiausiai apima tarptautinį ginklų tiekimo koordinavimą ir Ukrainos karių apmokymus.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaparamaJensas StoltenbergasViktoras Orbanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių