JAV gynybos sekretorius: Ukraina daro stabilią kontrpuolimo pažangą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) antradienį pareiškė, kad Ukraina daro stabilią kontrpuolimo prieš įsiveržusias Rusijos pajėgas pažangą.

„Kontrpuolime ir toliau daroma nuolatinė pažanga. Drąsūs Ukrainos kariai pralaužia smarkiai įtvirtintas Rusijos agresijos armijos linijas“, – sakė jis Vokietijoje prasidedant Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimui.

L. Austinas taip pat sakė, kad Ukraina netrukus gaus iš JAV tankų „M1 Abrams“.

Metų pradžioje Vašingtonas pažadėjo Kyjivui šių tankų, kurie yra dalis daugiau kaip 43 mlrd. dolerių (40 mlrd. eurų) pagalbos Ukrainai saugumo srityje.

„Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad tankai „M1 Abrams“, kuriuos Jungtinės Valstijos jau anksčiau buvo įsipareigojusios [skirti], netrukus bus atgabenti į Ukrainą“, – paskelbė L. Austinas.

Vašingtonas metų pradžioje pažadėjo Kyjivui 31 tanką.

Vienas JAV kariuomenės aukšto rango pareigūnas sakė, kad pirmieji tankai bus išsiųsti artimiausiomis dienomis, o visas procesas bus užbaigtas per kelias savaites.

Sprendimas skirti Ukrainai tankų „Abrams“ žymi visišką JAV pozicijos pasikeitimą – anksčiau amerikiečių gynybos pareigūnai ne kartą sakė, kad šie tankai dėl savo sudėtingumo nėra labai tinkami ukrainiečių pajėgoms.

Drąsūs Ukrainos kariai pralaužia smarkiai įtvirtintas Rusijos agresijos armijos linijas.

Kartu su tankais bus tiekiami 120 mm šarvamušiai sviediniai su nuskurdintuoju uranu, apie kuriuos paskelbta anksčiau šį mėnesį.

Tokie sviediniai vertinami prieštaringai, nes ten, kur būdavo naudojami per ankstesnius konfliktus, yra siejami su sveikatos problemomis, pavyzdžiui, vėžiu ir apsigimimais. Vis dėlto šis ryšys nėra tvirtai įrodytas.

Ukraina tęsia birželį pradėtą kontrpuolimą, nors susiduria su sunkiai įveikiamomis rusų gynybos linijomis.

Kyjivui pranešus, kad ukrainiečių oro gynybos sistemos praėjusią naktį numušė 27 rusų paleistus dronus „Shahed“, L. Austinas Ramšteine paragino sąjungininkes toliau tiekti tokias sistemas ir sakė, kad jos gelbsti gyvybes.

L. Austinas taip pat pasveikino naująjį Ukrainos gynybos ministrą Rustemą Umerovą, paskirtą anksčiau rugsėjį. Šis reikšmingas pakeitimas buvo padarytas po korupcijos skandalų ukrainiečių Gynybos ministerijoje.

Vienas amerikiečių aukšto rango gynybos pareigūnas prieš susitikimą Ramšteine sakė, kad tai bus proga išgirsti iš paties R. Umerovo, kokia yra jo vizija, kokie prioritetai.

„Tokiose demokratijose kaip Ukraina (...) visada būna vadovybės pasikeitimų. [Tačiau iš Kyjivo] tikimės tęstinumo“, – sakė pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių