JAV perduos Ukrainai Lenkijoje dislokuotą priešlėktuvinės gynybos sistemą „Patriot“

Trečiadienį „The New York Times“ pranešė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas ketina pritarti dar vienos priešlėktuvinės sistemos „Patriot“ perdavimui Ukrainai, ją suteiks JAV kariškiai Lenkijoje.

Šiuo metu Lenkijoje dislokuota JAV priešlėktuvinės gynybos sistema „Patriot“ pirmiausia saugo pietrytinį Žešuvo miestą – logistikos centrą, per kurį į Ukrainą keliauja didžioji dalis karinės pagalbos.

„The New York Times“ nepatikslino, ar ten dislokuota visa sistema - aštuoni paleidimo įrenginiai su radiolokatoriais ir kita įranga - ar tik kai kurie jos elementai.

Ketvirtadienį Lenkijos gynybos viceministras Cezary Tomczykas socialiniame tinkle „X“ paskelbė, kad JAV baterija bus pakeista.

Jis taip pat parašė, kad Lenkijos dar tik statomos baterijos „Patriot“ nebus perduotos Ukrainai.

„Lenkijos sistemos „Patriot“ gina Lenkijos dangų ir tai nepasikeis“, – sakė jis.

Pastaraisiais mėnesiais Ukrainos valdžia ne kartą ragino Vakarų partneres suteikti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms daugiau priešlėktuvinių sistemų, ypač „Patriot“, kad būtų apsaugota Ukrainos kariuomenė, miestai ir nuolat Rusijos naikinama infrastruktūra. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis balandį sakė, kad veiksmingai oro gynybai Ukrainai reikia mažiausiai septynių papildomų sistemų „Patriot“.

Kol kas JAV suteikė Ukrainai vieną tokią sistemą.

Pastarosiomis savaitėmis Nyderlandai ir Vokietija, be kitų, pažadėjo perduoti reikalingą įrangą.

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas balandį paskelbė, kad Lenkija neturi galimybės perduoti Ukrainai „Patriot“, nes dar tik pradeda diegti šias sistemas į savo ginkluotąsias pajėgas.

Tikimasi, kad iki šių metų pabaigos pirmosios dvi baterijos bus parengtos veikti.

Dar šešios užsakytos baterijos atvyks į Lenkiją ne anksčiau kaip 2026 metais.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLenkijaoro gynybaPatriotJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių