JAV prezidentas ir Japonijos premjeras sutarė stiprinti ryšius gynybos srityje

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Japonijos premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida) trečiadienį pristatė didžiausią savo šalių ryšių gynybos srityje išplėtojimą.

Per F. Kishidos valstybinį vizitą Vašingtone daugiausiai dėmesio buvo skirta augančioms Kinijos ambicijoms.

J. Bidenas japonų premjerą sutiko su raudonuoju kilimu, prašmatnia vakariene ir dainininko Paulo Simono (Polo Saimono) muzika, pabrėždamas Japonijos, kaip svarbios sąjungininkės prieš Pekiną Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, svarbą.

Abu lyderiai net sutarė, kad japonų astronautas bus pirmasis ne amerikietis, žengsiantis Mėnulio paviršiumi.

„Tai reikšmingiausias mūsų aljanso išplėtojimas nuo pat jo sukūrimo“, – bendroje spaudos konferencijoje su F. Kishida Baltųjų rūmų Rožyne sakė J. Bidenas.

Abu lyderiai pristatė planus pertvarkyti JAV kariuomenės vadavietę Japonijoje; tai bus didžiausias toks pakeitimas nuo praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio. Tuo siekiama, kad amerikiečių ir japonų pajėgos būtų judresnės grėsmių atvejais, pavyzdžiui, jei Kinija surengtų invaziją į Taivaną.

JAV, Japonija ir Australija taip pat sukurs bendrą oro gynybos tinklą, o Didžioji Britanija dalyvaus karinėse pratybose su amerikiečiais ir japonais.

Taika ir stabilumas

Savo ruožtu F. Kishida Japonijos ir JAV aljansą apibūdino kaip labai svarbų siekiant palaikyti taiką ir demokratiją regione, kuriame vis labiau įsitvirtina Kinija.

Jis ragino užtikrinti taiką ir stabilumą Taivano sąsiauryje, tačiau taip pat užsipuolė Rusiją dėl jos invazijos į Ukrainą.

„Šiandien – Ukraina, rytoj – galbūt Rytų Azija“, – sakė jis.

J. Bidenas tvirtino, kad JAV ir Japonijos kariuomenių vadovavimo ir kontrolės struktūrų atnaujinimas Kinijos pašonėje yra grynai gynybinio pobūdžio, tačiau neslėpė noro kurti aljansus, kad galėtų pasipriešinti Pekino dominavimui.

Ketvirtadienį jis surengs pirmąjį trišalį Japonijos, Filipinų ir Jungtinių Valstijų aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriuo bus siekiama paremti Manilą tvyrant įtampai su Kinija Pietų Kinijos jūroje.

JAV pareigūnai teigė, kad platesniu ryšių stiprinimu taip pat siekiama patikinti sąjungininkus dėl ilgalaikės paramos net ir tuo atveju, jei lapkritį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nugalės J. Bideną.

Tostą už mūsų kelionę prie JAV ir Japonijos santykių ribos norėčiau iškelti šiais žodžiais – drąsiai pirmyn!

Tačiau pompastišku F. Kishidos valstybiniu vizitu bandoma pabrėžti ir platesnius kultūrinius ir ekonominius dviejų sąjungininkių, kurios prieš 80 metų kariavo, santykius.

J. Bidenas paskelbė, kad pirmuoju ne amerikiečiu, išsilaipinusiu Mėnulyje, taps japonas, dalyvausiantis per kelerius artimiausius metus turinčioje įvykti JAV misijoje.

Vadovai taip pat paskelbė apie susitarimus technologijų, įskaitant dirbtinį intelektą (DI), ir ekonomikos srityse.

„Drąsiai pirmyn“

Likusi dienos dalis buvo skirta ekstravagantiškam 66-erių metų F. Kishidos ir jo žmonos Yuko (Juko) priėmimui.

Tarp valstybinės vakarienės Baltuosiuose rūmuose svečių buvo aktorius Robertas DeNiro (Robertas Deniras), „Amazon“ vadovas Jeffas Bezosas (Džefas Beizosas), „Apple“ vadovas Timas Cookas (Timas Kukas), buvęs prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) ir buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton), pranešė Baltieji rūmai.

J. Bidenas pakėlė tostą „už mūsų sąjungą ir draugystę“.

F. Kishida savo toste citavo eilutes iš kultinio septintojo dešimtmečio JAV televizijos serialo „Žvaigždžių kelias“ (Star Trek), kuriame kosmosas vadinamas „galutine riba“ (angl. final frontier), o misija apibūdinama žodžiais „drąsiai keliauti ten, kur dar niekas nėra buvęs“.

„Tostą už mūsų kelionę prie JAV ir Japonijos santykių ribos norėčiau iškelti šiais žodžiais – drąsiai pirmyn!“ – sakė japonų premjeras, taip pat atkreipdamas dėmesį į žvaigždės aktoriaus George'o Takei (Džordžo Takėjaus) japoniškas šaknis.

Sėdėdami prie vėduoklėmis ir vyšnių žiedais papuoštų stalų svečiai valgė sūdytą lašišą, sausai brandintą nugarinę su vasabių padažu ir sūdytos karamelės pistacijų tortą su vyšnių ledais.

Po vakarienės muzikantas P. Simonas, kūrinio „Bridge Over Troubled Water“ autorius, atliko keletą dainų.

F. Kishida yra pirmasis Japonijos lyderis, sulaukęs JAV pakvietimo valstybiniam vizitui po velionio Shinzo Abe (Šindzo Abės) vizito 2015 metais, ir tik penktasis pasaulio lyderis, sulaukęs tokio priėmimo Vašingtone nuo 2021 metų, kai J. Bidenas pradėjo eiti pareigas.

Keturi iš jų – Azijos šalių lyderiai, o tai atspindi J. Bideno strateginius prioritetus net ir tuo metu, kai jis bando išspręsti krizes dėl karų Ukrainoje ir Gazos Ruože.

JAV ambasadorius Japonijoje Rahmas Emanuelis prieš vizitą sakė, kad Japonija, dešimtmečius buvusi tvirtai pacifistinė, pastaraisiais metais įvykdė kai kuriuos svarbiausius ir reikšmingiausius pokyčius po Antrojo pasaulinio karo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užuojauta Japonijai...

Užuojauta Japonijai... portretas
Kaip greitai pamirštas Amerikos teroristų atominių bombų numetimas ant Chirosimos ir Nagasaki...Trumpa Japonų atmintis...Šiandien tie JAV teroristai išprovokuos tai padaryti Kiniją arba Rusiją...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių