JAV uždaro ambasadą Minske, leidžia ambasados Maskvoje darbuotojams išvykti

JAV valstybės departamentas dėl karo Ukrainoje uždarė šalies ambasadą Baltarusijoje ir leido nebūtiniems Amerikos ambasados Rusijoje darbuotojams palikti šalį.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį išplatintu pranešimu informavo, kad stabdomas JAV ambasados Minske darbas, o ambasados Maskvoje darbuotojams leidžiama palikti šalį.  

„Ėmėmės šių žingsnių dėl saugumo ir saugos problemų, kylančių dėl neišprovokuoto ir nepateisinamo Rusijos pajėgų puolimo Ukrainoje“, – nurodė A. Blinkenas.

Baltarusija yra Rusijos sąjungininkė, leidusi Maskvai naudotis savo teritorija Ukrainos atakai.

Baltarusiai sekmadienį vykusiame referendume dėl Konstitucijos pataisų nubalsavo už tai, kad būtų leista šalies teritorijoje nuolat dislokuoti branduolinius ginklus ir Rusijos pajėgas, rodo referendumo rezultatai. Priimtos pataisos taip pat pratęsė autoritarinio lyderio Aleksandro Lukašenkos valdymą.

„Galų gale mums nėra svarbesnio prioriteto nei JAV piliečių – įskaitant visame pasaulyje tarnaujantį mūsų JAV vyriausybės personalą ir jų išlaikytinius – saugumas ir saugumo užtikrinimas“,  – sakoma A. Blinkeno pareiškime.

Jungtinės Valstijos uždarė savo ambasadą Kijeve, kai Rusija pradėjo ruoštis invazijai į Ukrainą, ir kelias savaites ragino Ukrainoje esančius amerikiečius išvykti iš šios šalies.

Nedidelė JAV diplomatų komanda ambasados ​​reikalus tvarko iš vakarinio Lvivo miesto, esančio netoli sienos su Lenkija.

Vasario viduryje JAV valstybės departamentas taip pat paragino iš šalies išvykti amerikiečius, esančius Baltarusijoje.

JAV ambasados ​​Baltarusijos sostinėje Minske ir Maskvoje jau veikė sumažintu pajėgumu dėl prieš kelerius metus įvykusių diplomatų išsiuntimų, atsakant į atitinkamus JAV sprendimus.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojejav ambasadaJAV ambasada Minskeuždarymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių