JT reiškia susirūpinimą dėl JAV įvestų prieglobsčio suteikimo apribojimų

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos išreiškė didelį susirūpinimą dėl antradienį JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) paskelbtų naujų prieglobsčio suteikimo apribojimų JAV ir Meksikos pasienyje, ir paragino Vašingtoną dar kartą pagalvoti.

J. Bidenas, siekdamas neutralizuoti vieną iš savo politikos silpnų vietų rinkimų kovoje su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), įsakė įvesti naujus griežtus migracijos suvaržymus prie pietinės JAV sienos.

Jo įsaku nelegaliai į šalį atvykusiems migrantams draudžiama prašyti prieglobsčio, kai jų skaičius per dieną viršija 2,5 tūkst., taip pat palengvinamas jų deportavimas atgal į Meksiką.

„JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biurui (UNHCR) didelį susirūpinimą kelia šiandien Jungtinių Valstijų paskelbtos naujos prieglobsčio suteikimo priemonės, kuriomis griežtai ribojama teisė prašyti prieglobsčio šalyje“, – sakoma pareiškime.

„Raginame Jungtines Valstijas laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų ir raginame vyriausybę persvarstyti apribojimus, kuriais pažeidžiama pagrindinė teisė prašyti prieglobsčio“, – priduriama jame.

Į Jungtines Valstijas atvykstantiems migrantams paprastai leidžiama prašyti prieglobsčio, jei jiems gresia žala arba persekiojimas dėl rasės, religijos, tautybės, politinių pažiūrų arba priklausymo tam tikrai socialinei grupei.

Tačiau daugelis žmonių metų metus laukia, kol jų prašymai bus išnagrinėti, o kritikai teigia, kad žmonės dažnai kerta sieną tik dėl ekonominių priežasčių, o paskui žaidžia sistema, kad liktų Jungtinėse Valstijose.

UNHCR teigė pripažįstanti, kad Jungtinės Valstijos susiduria su sunkumais spręsdamos problemas, susijusias su dideliu prie jų sienos atvykstančių žmonių skaičiumi.

„Mes ir toliau esame pasiryžę remti Jungtines Valstijas vykdant labai reikalingas platesnio masto reformas, be kita ko, siekiant pagerinti sienų valdymo ir prieglobsčio sistemų teisingumą, kokybę ir veiksmingumą“, – teigiama pranešime.

Uždaroma siena

JAV savo sieną su Meksika prieglobsčio prašytojams laikinai uždarė trečiadienį, prezidentui J. Bidenui pasirašytu įsaku, kuris įsigaliojo vidurnaktį, siekiant suvaldyti rinkėjams susirūpinimą keliančią padėtį.

„Šiandien atvykau čia padaryti to, ką respublikonai Kongrese atsisako daryti – imtis būtinų priemonių mūsų sienai apsaugoti“, – trumpai kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose sakė J. Bidenas. Šalia jo stovėjo pasienio valstijų pareigūnų.

Apribojimai bus taikomi tol, kol neteisėtai sieną kertančių asmenų skaičius sumažės iki 1,5 tūkst. per dieną.

J. Bidenas sulaukė kritikos iš visų pusių dėl tokio politinio posūkio, grindžiamo tuo pačiu įstatymu, kuriuo ankstesnė D. Trumpo administracija pasinaudojo uždrausdama imigraciją iš kai kurių musulmoniškų šalių.

JAV respublikonai iš karto pasmerkė šį žingsnį kaip per menką, o teisių gynimo grupės pareiškė, kad kreipsis į teismą, kad sustabdytų drastiškiausią per pastaruosius dešimtmečius demokratų prezidentų migracijos politiką.

D. Trumpas, kurio politikos akcentas buvo fizinė siena, taip pat nepadėjusi išspręsti problemos, apkaltino savo varžovą „atidavus“ pasienį nelegaliai imigracijai.

„Į mūsų šalį plūstelėjo milijonai žmonių, o dabar, po beveik ketverių metų nesėkmingo, silpno, apgailėtino vadovavimo, sukčius Joe Bidenas apsimeta, kad pagaliau kažką padarys dėl sienos“, – pareiškia 77 metų D. Trumpas vaizdo įraše, paskelbtame jo socialiniame tinkle „Truth Social“.

„Itin ciniška“

Vien 2023 metais pietinę JAV sieną kirto daugiau kaip 2,4 mln. migrantų, daugiausia iš Centrinės Amerikos ir Venesuelos. Šie žmonės bėgo nuo skurdo, smurto ir klimato kaitos sukeltų nelaimių.

Gruodį sieną kertančių migrantų skaičius tapo rekordinis – 10 tūkst. per dieną. Nors pastaraisiais mėnesiais jis smarkiai sumažėjo, apklausos rodo, kad šis klausimas yra vienas didžiausių J. Bideno iššūkių rinkimuose.

JAV prezidentas apkaltino D. Trumpą ir respublikonus, kad jie migraciją pavertė ginklu, anksčiau šiais metais blokavę jo prašymą skirti milijardus dolerių (eurų) pasienio apsaugos finansavimui. J. Bidenas tai pavadino „itin cinišku politiniu žingsniu“.

Jis taip pat kreipėsi į kritikus kairiųjų stovykloje, tvirtindamas, kad nedemonizuos migrantų, ir pridūrė: „Tiems, kurie sako, kad veiksmai, kurių ėmiausi, yra per griežti, sakau jums [...] – būkite kantrūs.“

Vienas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas bandė atremti kritiką, kad J. Bidenas kopijuoja D. Trumpą, teigdamas, kad respublikonas „demonizavo imigrantus, rengė masinius reidus, pasienyje išskyrė šeimas ir uždarė vaikus į narvus. Jų politika prieštaravo mūsų, kaip tautos, vertybėms“.

Siekdamas sugrįžti į Baltuosius rūmus, D. Trumpas smarkiai sugriežtino savo antiimigracinę retoriką.

Antradienį J. Bidenas kalbėjosi su kadenciją baigiančiu Meksikos prezidentu Andresu Manueliu Lopezu Obradoru (Andresu Manueliu Lopesu Obradoru) ir padėkojo jam už pagalbą „valdant migraciją prie mūsų bendros sienos“, pranešė Baltieji rūmai.

Pirmadienį JAV prezidentas kalbėjosi su išrinktąja prezidente Claudia Sheinbaum (Klaudija Šeinbaum), pirmąja Meksikos lydere moterimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių