JT teisių vadovas smerkia pilietinės visuomenės dusinimą

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl kelių šalių bandymų nutildyti žmogaus teisių gynėjus ir kitus pilietinės visuomenės narius, įskaitant tuos, kas bendradarbiauja su jo biuru.

„Esu labai susirūpinęs dėl pilietinės visuomenės dusinimo keliose šalyse“, – sakė Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) JT Žmogaus teisių tarybai.

Pradėdamas naująją Tarybos sesiją, jis išreiškė ypatingą susirūpinimą dėl išpuolių prieš žmones, bendradarbiaujančius su JT ir bandančius įspėti apie teisių pažeidimus jų šalyse.

V. Turkas neįvardijo konkrečių šalių, tačiau teigė, kad jam neramu dėl kelių Tarybos, kurią sudaro 47 šalys, narių veiksmų.

Tarybai priklausanti Kinija yra viena iš valstybių, kurias teisių gynimo grupės ir nevyriausybinės organizacijos ne kartą kaltino bauginimu ir represijomis.

„Išpuoliai prieš žmones dėl jų bendradarbiavimo su JT yra ypač klastinga nebendradarbiavimo forma, galinti turėti gąsdinantį poveikį visoje pilietinėje erdvėje“, – sakė V. Turkas.

Jis pažymėjo, kad JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) per 13 metų paskelbė 13 ataskaitų apie tokį bauginimą ir represijas. Šiose ataskaitose pateikiama informacijos apie daugiau kaip 700 atvejų ar incidentų 77 šalyse.

2022 metų ataskaitoje, anot jo, pateikiami įtarimai dėl incidentų 42 šalyse.

„Dvylika iš šių valstybių šiuo metu yra šios Tarybos narės“, – sakė V. Turkas.

Tačiau jis įspėjo, kad metinėje ataskaitoje apie represijas nepateikiamas išsamus vaizdas.

„Kai pilietinės visuomenės bauginimas ir represijos bus tokie stiprūs, kad žmonės paprasčiausiai nerizikuos bendradarbiauti su tarptautinėmis institucijomis, nesulauksime jokių pranešimų apie represijas, nes niekas nedrįs su mumis bendrauti“, – teigė jis.

Tarybos pirmininkas Vaclavas Balekas praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad neseniai nagrinėjo du įtariamų represijų atvejus, tačiau daugiau informacijos nepateikė.

Anksčiau pirmadienį V. Balekas Tarybos nariams teigė, kad per keturias savaites truksiančią sesiją netoleruos tokių veiksmų.

„Aktyvus pilietinės visuomenės atstovų, nacionalinių žmogaus teisių institucijų atstovų dalyvavimas yra vienas iš Žmogaus teisių tarybos pagrindų“, – sakė jis.

„Būdamas pirmininku, imsiuosi tolesnių veiksmų dėl visų praneštų įtarimų dėl represijų ir bauginimo veiksmų, nukreiptų prieš asmenis ar grupes, bendradarbiavusius su Taryba, jos mechanizmais ir procedūromis“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

žmogus

žmogus portretas
savo teises turitureti Tevyneje ,o ne kitur atbludines ju reikalaut.

jei

jei portretas
sis /teisuolis/ nemeluoja tai jau i gera puse nes pajuto kad su sia saka ir paciam tektu atsakyt uz visa tai kartu su svabais z=0
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių